Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι με τον πρώην αξιωματικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Ρίτσαρντ Γκρένελ (ήταν πρώην επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών επί Τραμπ) τέθηκε εκ νέου η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού «Τσεμπρέν»

Αναφέρθηκε ως μια νέα επένδυση στο «Τσεμπρέν» έπειτα από την πολύωρη συνάντηση με τον Αμερικανό διπλωμάτη με τον οποίο ο Μίτσκοσκι συζήτησε πολλές επιλογές και δυνατότητες.

Η δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μαρίοβο (Μορίχοβο)

Η συνάντηση είχε ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών από αξιόπιστους εταίρους για τη συμμετοχή τους σε τέτοια στρατηγικά έργα, αλλά συζήτησαν επίσης την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μαρίοβο, γνωστό ως Μορίχοβο, ένα έργο που αναφέρθηκε στο παρελθόν, σύμφωνα με πηγές στον ενεργειακό τομέα, τις οποίες επικαλείται η racin.mk.

Αυτή η συνάντηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων και του Αμερικανού διπλωμάτη, τον οποίο μέρος των αμερικανικών ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως αμφιλεγόμενο εκπρόσωπο του Τραμπ, ήταν η δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συνάντηση των δύο στις ΗΠΑ κατά την επέτειο του ΝΑΤΟ.

Εκτός από τον Μίτσκοσκι, ο Γκρένελ διατηρεί συχνές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν και ήδη γνωρίζουμε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπέγραψε συμφωνία για πυρηνική συνεργασία με την Κίνα, η οποία είναι σήμερα ηγέτιδα στην κατασκευή μικρών πυρηνικών σταθμών.

Για την κατασκευή του «Τσεμπρέν», ο Μίτσκοσκι αποφάσισε προεκλογικά ότι το κράτος πρέπει να έχει τέτοια συσσώρευση και να δοθούν κονδύλια και να φτιάξουμε μόνοι μας αυτή την εγκατάσταση και επέκρινε συνεχώς την προηγούμενη κυβέρνηση για την απόφαση ανάληψης από ελληνική εταιρεία για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Τσέρνα Ρέκα.

Ωστόσο, τώρα, από θέση ισχύος, για τον Μίτσκοσκι, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το Τσεμπρέν είναι η τέταρτη προτεραιότητα και μετά τη συνάντηση με τον Γκρένελ είπε ότι οι αναλύσεις θα δείξουν αν θα κατασκευαστεί με στρατηγικό εταίρο ή αν το κράτος θα δώσει χρήματα, άρα θα τα κατασκευάσει και αυτό ήταν μέρος των συνομιλιών με τον Γκρένελ.

Ο Grenell έγραψε επίσης πρόσφατα στην πλατφόρμα X ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πάντα υποστήριζαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν θέλουν να απαλλαγούν από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή την πυρηνική ενέργεια.

Το ενεργειακό κοινό με διχασμένες απόψεις

Σύμφωνα με ορισμένους από τους ειδικούς της ενέργειας, η Βόρεια Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό και δεν έχει επαρκές προσωπικό για ένα τέτοιο έργο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί επίσης να είναι αντίθετη στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού.

Ο καθηγητής Κωνσταντίν Ντιμίτροφ, από την άλλη, πιστεύει ότι είναι ένα καλό έργο, αλλά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να ξεκινήσει η κατασκευή.

Μάλιστα ήταν σφοδρός επικριτής του ‘ΗΣΥ Chebren’ που κατασκευάζει η ελληνική εταιρεία Μυτιληναίος και υποστήριξε ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κατασκευάσουμε μόνοι μας και ότι είναι ένα έργο που πρέπει να ενώνει την κοινωνία.

Ο πυρηνικός σταθμός στο Μαρίοβο δεν είναι νέο έργο

Για περισσότερα από 50 χρόνια τα Σκόπια περίμεναν την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού στο «Τσεμπρέν» του Μορίχοβου, που σύμφωνα με τις επιδόσεις του θα έπρεπε να είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα. Κατά την περίοδο εκείνη (χονδρικά υπολογισμένα), δαπανήθηκαν περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό ή κεφάλαια επαρκή για την κατασκευή τουλάχιστον πέντε υδροηλεκτρικών σταθμών αυτού του τύπου.

Στο παρελθόν η κατασκευή του «Τσεμπρέν» είχε συνδεθεί με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μαρίοβο, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ένα έργο που έχει αναλυθεί από μόνο του, δηλαδή με τη βελτιστοποίηση των εργασιών μαζί με υπάρχον ΥΗΣ «Τίκβες» και πιθανή κατασκευή στο μέλλον του ΥΗΣ «Γκαλίστε».

Η συνεισφορά των υδροηλεκτρικών σταθμων «Τσεμπρέν» και «Γκαλίστε» στο ηλεκτρικό σύστημα της Βόρειας Μακεδονίας θα ανερχόταν σε περίπου 400 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Θα αντιστοιχούσαν στο 5 τοις εκατό των σημερινών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η συμβολή τους είναι πιο σημαντική ως ενέργεια αιχμής που μπορεί να τοποθετηθεί σε περιόδους υψηλών τιμολογίων.

Ακόμη περισσότερα οφέλη μπορούν να αποκομιστούν από αυτές ως υψηλές εγκατεστημένες μονάδες ισχύος, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τις γρήγορες διακυμάνσεις και το απρόβλεπτο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

(από echedoros.blog)