Σύμφωνα με τα δεδομένα του INSTAT, οι δείκτες τιμών παραγωγής και εισαγωγών κατέγραψαν αντίθετες τάσεις. Ενώ οι κατασκευαστές βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένα κόστη παραγωγής, οι τιμές των εισαγωγών κατέγραψαν πτώση

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγής αυξήθηκε κατά 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών μειώθηκε κατά 1%.

Η ανάλυση της «Scan Intel» εντόπισε ότι η μεγαλύτερη αύξηση τιμών στον τομέα της παραγωγής σημειώθηκε στον τομέα «Ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ατμός και κλιματισμός» με 5,3%, ακολουθούμενος από την «Εξορυκτική βιομηχανία» με 4%, τη «Μεταποιητική βιομηχανία» με 0,4%, και τις «Δραστηριότητες ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων» με 0,3%. Στη μεταποιητική βιομηχανία, οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο στην παραγωγή προϊόντων καπνού κατά 3,8%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην «Επεξεργασία υφασμάτων» κατά 3,2% και στα «Μη μεταλλικά ορυκτά προϊόντα» κατά 2,3%.

Από την πλευρά των εισαγωγών, ο σχετικός δείκτης για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έφτασε το 108,3, σημειώνοντας πτώση 1% σε σχέση με το 2023. Αυτή η επιβράδυνση είναι ακόμα πιο έντονη σε σύγκριση με την άνοδο 0,2% που παρατηρήθηκε την ίδια περίοδο πέρσι. Ανάμεσα στους κλάδους της βιομηχανίας, η «Εξορυκτική βιομηχανία» είδε πτώση τιμών κατά 1,5%, ενώ η «Μεταποιητική βιομηχανία», που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην οικονομία, σημείωσε πτώση 1,2%.

(από himara.gr)