Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προτίθεται να συζητήσει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, η οποία λήγει τον Μάρτιο του 2025. Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Βούλιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ.

Η Σερβία εξαρτάται ιστορικά σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το πετρελαϊκό μονοπώλιο της NIS ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Gazpromneft, αν και επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Βούλιν δεν αναφέρθηκε στις συνομιλίες για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά δήλωσε ότι ο Βούλιν διαβεβαίωσε τον Πούτιν για τη σχέση της Σερβίας με τη Ρωσία.

«Η Σερβία υπό την ηγεσία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς … δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα επιβάλει ποτέ κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν θα επιτρέψει ποτέ να πραγματοποιηθούν αντιρωσικές ενέργειες από το έδαφός της», ανέφερε.

Ο Βούλιν, πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας BIA της Σερβίας, τελεί υπό κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για βοήθεια στη Μόσχα για τις «κακόβουλες» δραστηριότητές της και για διασυνδέσεις με έναν έμπορο όπλων και ένα κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Παραιτήθηκε από την BIA όταν του επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και έκτοτε έχεθ αρνηθεί τα αδικήματα.

Η επίσκεψή του στη Ρωσία πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες αφότου το Βελιγράδι και η γαλλική Dassault Aviation συμφώνησαν για την αγορά 12 νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια κίνηση που θεωρήθηκε ως σημαντική απομάκρυνση από τη Ρωσία, τον σημαντικότερο προμηθευτή όπλων της Σερβίας.

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρα-Μούρζα είναι πεπεισμένος ότι ο Βούλιν βοήθησε πολύ το Κρεμλίνο σε αυτό το κυνήγι, παραδίδοντας προσωπικά αντίγραφα των συνομιλιών μελών της ρωσικής αντιπολίτευσης από ένα σεμινάριο στο Βελιγράδι, στον Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επίσκεψης.

Η Σερβία λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος διέρχεται μέσω Βουλγαρίας, όπου ονομάζεται «Balkan Stream». Η Βουλγαρία δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού αυτού, αλλά σύμφωνα με σύμβαση συνεχίζει να διαμετακομίζει αέριο προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και από εκεί προς την Αυστρία.

euractiv.gr