Κυρώσεις των ΗΠΑ σε Εταιρείες και Πλοία που Σχετίζονται με το Ρωσικό Πρότζεκτ Arctic LNG 2

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε Εταιρείες και Πλοία που Σχετίζονται με το Ρωσικό Πρότζεκτ Arctic LNG 2
energia.gr
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:32

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε δύο εταιρείες και δύο πλοία που συνδέονται με το ρωσικό πρότζεκτ Arctic LNG 2, σε μία τελευταία κίνηση της Ουάσιγκτον να αυξήσει το κόστος για τη Μόσχα όσον αφορά την εισβολή της στην Ουκρανία

Το Arctic 2, το οποίο ανήκει κατά 60% στη ρωσική Novatek, επρόκειτο να αποτελέσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας με τελική παραγωγή 19,8 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως από τρία τρένα.

Η Novatek ενδέχεται να αναγκαστεί να περιορίσει το έργο μετά από μια σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις στην Gotik Energy Shipping Co και στην Plio Energy Cargo Shipping. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η Gotik είναι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης και η Plio Energy είναι ο εμπορικός διαχειριστής της εταιρείας μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου New Energy.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η New Energy χρησιμοποίησε παραπλανητικές ναυτιλιακές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης του συστήματος αυτόματης αναγνώρισής της, για να φορτώσει ποσότητες από το εγκεκριμένο από πρότζεκτ Arctic LNG 2, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε καθεστώς κυρώσεων. Αυτό έγινε μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο στις 25 Αυγούστου 2024, με το Pioneer, ένα πλοίο που είχε αποκλειστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα τον Αύγουστο.

Η μεταφορά από πλοίο σε πλοίο υποδηλώνει ότι η Μόσχα κατάφερε να συνεχίσει ορισμένες εξαγωγές από το έργο. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε τη New Energy και ένα επιπλέον σκάφος που διαχειρίζεται και λειτουργεί η Plio, το οποίο ονομάζεται Energy Mulan, στη λίστα με τα νομικά και φυσικά πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν αποκλειστεί και απαγορεύεται στα άτομα των ΗΠΑ να συναλλάσσονται μαζί τους.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να απαντά άμεσα στις προσπάθειες είτε να λειτουργήσει το έργο Arctic LNG 2, στο οποίο έχει επιβάλει κυρώσεις, ή σε οποιδήποτε άλλο τρόπο επέκτασης των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ρωσίας.

Το Reuters δεν μπόρεσε να έρθει άμεσα σε επαφή με τις εταιρείες Plio και Gotik.