Το φιλοπυρηνικό λόμπι στις Βρυξέλλες και το ΕΛΚ φέρονται να πιέζουν την πρόεδρο της Κομισιόν να μην διορίσει την Ισπανίδα υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα ως νέα επίτροπο για το κλίμα, με τις φήμες να οργιάζουν στη Μαδρίτη ότι η Ριμπέρα θα αναλάβει τελικά το ισχυρό χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού.

Πολλές πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -συμπεριλαμβανομένης της τσεχικής κεντροδεξιάς- φαίνεται να είναι επιφυλακτικές για την ανοιχτά αντιπυρηνική στάση της Ριμπέρα, ιδίως εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Καθώς η πίεση αυξάνεται, οι Financial Times αναφέρουν ότι η φον ντερ Λάιεν – η οποία θέλει να δημιουργήσει ένα σώμα επιτρόπων με ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων – εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει την Ριμπέρα στο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού που κατέχει σήμερα η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Δανικό Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα/ALDE). Το χαρτοφυλάκιο έχει να πάει σε ισπανό από το 2010 – 2014 όπου και το κατείχε ο Ισπανός σοσιαλιστής Χοακίν Αλμούνια.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η γερμανική εφημερίδα Die Welt πρότεινε ότι η Ριμπέρα θα αναλάβει εκτελεστική αντιπροεδρία αρμόδια για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών πτυχών και των δύο.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων τον Αύγουστο ότι η  Ριμπέρα θα αναλάβει ένα «οριζόντιο» χαρτοφυλάκιο οικονομικών και βιομηχανικών διαστάσεων, ώστε να γίνει αντιπροεδρία.

Παρόλο που δεν υπήρξαν επίσημες πληροφορίες στη Μαδρίτη το Σαββατοκύριακο που επιβεβαιώνουν την αλλαγή χαρτοφυλακίου, αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πιθανότατα η φον ντερ Λάιεν πιθανότατα τελικά θα υποχωρήσει στις πιέσεις.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επέλεξε προσωπικά την Ριμπέρα ως υποψήφια για να  την «ανταμείψει» για τη σκληρή δουλειά της στην κυβέρνησή του.

Εάν η Ριμπέρα δεν λάβει τελικά το χαρτοφυλάκιο της κλιματικής αλλαγής και της ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ένας Ισπανός να βρίσκεται στο τιμόνι ενός από τα πιο ισχυρά χαρτοφυλάκια στις Βρυξέλλες, καθώς στα πλαίσια αυτού καταρτίζεται η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, εφαρμόζονται οι αντιμονοπωλιακές διατάξεις και παρακολουθούνται οι κρατικές ενισχύσεις.

Πράγματι, η θητεία Βεστάγκερ στο χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού ήταν αξιοσημείωτη για τη «σκληρή αντιμετώπιση» των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple, η Google ή η Meta (Facebook).

Ωστόσο, με άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, να διεκδικούν επίσης το ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού, η πορεία της Ριμπέρα προς την απόκτηση του χαρτοφυλακίου αναμένεται ότι δε θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Αν και όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι θα πρέπει να περάσουν από ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την Ριμπέρα αυτή η δοκιμασία θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Αν πρόκειται να πάρει το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί περισσότερο – τη δράση για το κλίμα – θα πρέπει να κερδίσει το ΕΛΚ, το οποίο έχει εκφράσει ήδη την απροθυμία του σχετικά με το να αναλάβει η Ισπανίδα αξιωματούχος το χαρτοφυλάκιο της Πράσινης Συμφωνίας, ιδίως καθώς έχει επανειλημμένα εκφράσει την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής των μέτρων αυτής, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου νόμου για την αποκατάσταση της φύσης.

Για τους Πράσινους, η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας αποτελεί κόκκινη γραμμή με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους προς τη Φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι απαραίτητη για να παραμείνει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία.

Από την άλλη, η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει επίσης να πείσει τον Σάντσεθ και το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES/S&D) για το πώς η αλλαγή χαρτοφυλακίου θα ωφελήσει την Ισπανία.

Όταν η Ριμπέρα ενταχθεί επίσημα στην «Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν ΙΙ», η Ισπανία θα έχει τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Εκτός από τη Ριμπέρα, η πρώην υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο (PSOE/S&D) θα είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Λουίς ντε Γκίντος (PP/EPP) αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

euractiv