Κίνα: Καλεί τις ΗΠΑ να Διατηρήσουν Σταθερές τις Πολιτικές τους για το Κλίμα και να Μην Υποκύψουν στον Προστατευτισμό με Πρόφαση «Ζητήματα Ασφάλειας»

Κίνα: Καλεί τις ΗΠΑ να Διατηρήσουν Σταθερές τις Πολιτικές τους για το Κλίμα και να Μην Υποκύψουν στον Προστατευτισμό με Πρόφαση «Ζητήματα Ασφάλειας»
energia.gr
Δευ, 9 Σεπτεμβρίου 2024 - 15:00

Την ανάγκη για σταθερές πολιτικές για το κλίμα εκ μέρους των ΗΠΑ τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο οποίος κάλεσε, επίσης, σε αυξημένη συνεργασία ανάμεσα σε Ουάσιγκτων και Πεκίνο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο κ. Γουάνγκ υπογράμμισε την πρόσφατη πρόοδο στις διμερείς συζητήσεις για το κλίμα σε συνάντησή του με τον Τζων Ποντέστα, ανώτερο σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε θέματα διεθνούς πολιτικής για το κλίμα

«Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι αρμόδιες ομάδες για την κλιματική αλλαγή και των δύο πλευρών έχουν επικοινωνήσει στενά και έχουν καταλήξει σε μια σειρά ρεαλιστικών αποτελεσμάτων συνεργασίας», όπως δήλωσε ο κ. Γουάνγκ. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ προέτρεψε τις ΗΠΑ να «διατηρήσουν τη σταθερότητα της πολιτικής» και «να αποφύγουν τον προστατευτισμό και την «παν-ασφαλειοποίηση» όσον αφορά την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, δηλαδήν την υιοθέτηση μέτρων που εμποδίζουν την ελευθερία του εμπορίου και προωθούν τον προστατευτισμό με πρόφαση «ζητήματα ασφάλειας».

Ο Κινέζος τόνισε ότι η συνεργασία για το κλίμα είναι «αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας», προσθέτοντας ότι ο διάλογος είναι κρίσιμος για την εφαρμογή της συναίνεσης που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του Σαν Φρανσίσκο μεταξύ των ηγετών των δύο κρατών. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Ποντέστα είχε περιγράψει τη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή ως βασικό συστατικό των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και των παγκόσμιων πολυμερών προσπαθειών.

Ο Γουάνγκ Γι επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Κίνας για πράσινη ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο «θα εφαρμόσει σίγουρα τις πολιτικές που έχει διαμορφώσει και θα πραγματοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.