Όσες συμφωνίες κι αν υπογράψει ο Ερντογάν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι είναι στα χαρτιά ενώ το Αμερικανοβουλγαροελληνικό πλωτό εργοστάσιο FSRU εξαερώσεως φυσικού αερίου (ΦΑ), στην Αλεξανδρούπολη, αρχίζει την παραγωγή αφού τελείωσαν επιτυχώς οι δοκιμές του. Ο πλωτός τερματικός σταθμός ΦΑ της ΓΚΑΖΤΡΕΗΝΤ έχει συνδεθεί με επίγειο αγωγό, που διακλαδώνεται με τον Transadriaticpipeline (ΤΑΡ)

θα τροφοδοτεί την Βουλγαρία και τις άλλες Βαλκανικές αγορές ενεργείας με εισαγόμενο υγροποιημένο ΥΦΑ (LNG), υποκαθιστώντας έτσι άλλες πηγές ενεργείας.

Άλλες δύο ακόμη πλωτές μονάδες προβλέπονται στα παράλια της Θράκης, με αυτήν της μεταγγίσεως δεξανενοπλοίων ΦΑ, που ευρίσκεται εις απόστασιν 17 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, το οποίον έχει αναβαθμισθεί με Αμερικανικές δαπάνες.

Ειδικά δεξαμενόπλοια θα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ΥΦΑ καθώς ο Ελληνικός εφοπλισμός έχει προνοήσει την ναυπήγηση τους.

Τέσσαρες δεξαμενές, χωρητικότητος 154 χιλιάδων μ3 και τρείς μονάδες εξαερώσεως 315 χιλ.μ3 εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια της πλωτής μονάδος, που παράγει και τον  αναγκαίο ηλεκτρισμό για την ενδιαίτηση του πληρώματος, την παροχέτευση του ΦΑ στο χερσαίο δίκτυο κ.λπ. Πρόκειται για ένα ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής ενεργείας δαπάνης επενδύσεως άνω των 100 εκατομ.δολαρίων.

Η στρατηγική σημασία της πλωτής μονάδος εξαερώσεως ΦΑ υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική καθώς πλησιάζει ο χειμώνας κατά τον οποίον το Ρωσικό ΦΑ θα περιορίζεται αφ’ενός λόγω του παρατεινομένου πολέμου στην Ουκρανία και αφ’ετέρου των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Πούτιν.

Αλλά κι αν συνεχισθούν οι Ρωσικές πωλήσεις ΦΑ στις αγορές της δύσεως, οι τιμές του υγροποιημένου ΦΑ ανταγωνίζονται το ΦΑ από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν.

Το σημαντικό είναι ότι η Θράκη, που έχει μπει στο μάτι του Ερντογάν, αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο Ελληνικός ενεργειακός τροφοδότης (haberdasher) των Βαλκανίων. Αρκεί βεβαίως να κλείσει το Τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, γεμάτο από πράκτορες της ΜΙΤ που υπονομεύουν την Ελληνική κυριαρχία κι όχι μόνο στην Θράκη.