Η Ανάκαμψη του Γερμανικού Τομέα Χημικών Προϊόντων Χάνει τη Δυναμική της το β' Τρίμηνο

Η Ανάκαμψη του Γερμανικού Τομέα Χημικών Προϊόντων Χάνει τη Δυναμική της το β Τρίμηνο
energia.gr
Τρι, 10 Σεπτεμβρίου 2024 - 12:07

Η ελαφρά ανάκαμψη του γερμανικού κλάδου χημικών έχασε τη δυναμική της το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση του βιομηχανικού φορέα VCI που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, καθώς τόσο οι εγχώριες όσο και οι ξένες παραγγελίες επιβραδύνθηκαν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ιδίως στον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων, αναφέρει το Reuters. «Η παγκόσμια οικονομία δεν ανέπτυξε την ταχύτητα που ελπίζαμε», δήλωσε

ο διευθύνων σύμβουλος του VCI Βόλφγκανγκ Γκρόσε Έντρουπ σε δελτίο Τύπου, προσθέτοντας ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της Γερμανίας, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η γραφειοκρατία και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, παραμένουν άλυτα.

Η συνολική παραγωγή στον τομέα των χημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων, αυξήθηκε μόνο κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση, επιβραδύνοντας δραστικά από την τριμηνιαία αύξηση του Ιανουαρίου-Μαρτίου κατά 5%.

Η χημική βιομηχανία της Γερμανίας υπέφερε σημαντικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της αδύναμης ζήτησης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. Ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών προϊόντων της Ευρώπης άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα οποία όμως πλέον εξασθενούν.

Η φαρμακευτική παραγωγή μειώθηκε κατά 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια σύγκριση, η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,7% ή κατά 8,4% όταν δεν λαμβάνονται υπόψη τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά τα έσοδα μειώθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παρόλα αυτά, ο κλάδος διατήρησε την ετήσια καθοδήγησή του για αύξηση του όγκου παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων, κατά 3,5% και των βιομηχανικών πωλήσεων κατά 1,5%.