Σταθερά ισχυρή,για μια ακόμη χρονιά,αναδεικνύεται η συνεισφορά της ΕΕΑA, η οποία μέσω των έργων της, καλύπτει το 95% του Εθνικού Αποτελέσματος στην Ανακύκλωση Συσκευασιών. Οι δραστηριότητες της ΕΕΑΑ και των Μπλε Κάδων υπερκάλυψανκαι το έτος 2023 τους στόχους και τη νομική υποχρέωση των Συμβεβλημένων Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η ΕΕΑΑ πέτυχε την ανακύκλωση 468 χιλ. τόνων, έναντι

 

υποχρέωσης 305 χιλ. τόνων, αγγίζοντας το 153% του στόχου της.Επιπλέον, η εταιρεία εξασφάλισε την ανακύκλωση περίπου 52 χιλ. τόνων ανακυκλώσιμων υλικών (κυρίως χαρτί εντύπων) που, αν και δεν περιλαμβάνονται στη νομική της υποχρέωση, συνεισφέρουν στην επίτευξη των Εθνικών στόχων, οι οποίοι είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΕΕΑΑ, από την έναρξη της λειτουργίας της έως και σήμερα, έχει διαθέσει περίπου 397 εκατ. €για επενδύσεις και λειτουργικές δαπάνες, ώστε το Σύστημά της να μπορεί να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τις ανάγκεςτου99%του πληθυσμού της χώρας. Σε συνεργασία με Δήμους της χώρας, 175χιλ. ενεργοί Μπλε Κάδοι, 10.800 Μπλε Κώδωνες και 544 οχήματα συλλογής αποτελούν την τεχνική υποδομή συλλογής που αξιοποιείται καθημερινά, ενώ περισσότερα από 140 χιλ. δρομολόγια συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών εκτελέστηκαν από τους συνεργαζόμενους ΟΤΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 προς τα 31 συνεργαζόμενα Κέντρα Διαλογής σε όλη την επικράτεια.

Η ΕΕΑΑ προχωρά στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και της ρομποτικής, ώστε να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης και επενδύει σε νέες τεχνολογίες και πιλοτικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το καινοτόμο πρόγραμμα «Smart WasteManagement», με το οποίο καταγράφεται ψηφιακά η πληρότητα και η συλλογή των Μπλε Κωδώνων για το γυαλί. Επίσης, η ΕΕΑΑσυμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «Reclaim», το οποίο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του πρώτου φορητού, πλήρως ρομποτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, με στόχο την  αυτοματοποίηση της διαδικασίας διαλογής και την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.Τέλος, η ΕΕΑΑ έχει εγκαταστήσει στο ΚΔΑΥ Θέρμης, τον πρώτο στη χώραρομποτικό διαλογέα πλαστικών συσκευασιών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) κ. Μιχάλης H. Οικονομάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το 95% του Εθνικού Αποτελέσματος της χώρας οφείλεται στην ΕΕΑΑ, η οποία μέσω της δραστηριότητάς της και της συνεργασίας της με 314Δήμους, συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του Εθνικού στόχου στην ανακύκλωση συσκευασιών τα τελευταία 23 χρόνια. Ειδικότερα τα αποτελέσματα αυτά δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς τη συμβολή των 3.500 και πλέον επιχειρήσεων, που με την εμπιστοσύνη τους στηρίζουν σταθερά την ΕΕΑΑ, αλλά και των πολιτών, που έχουν μετατρέψει την ανακύκλωση συσκευασιών σε καθημερινή συνήθεια. Ωστόσο, οι αποφάσεις των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση των διαχρονικών ζητημάτων, όπως η εισφοροδιαφυγή που ανέρχεται σήμερα στο 44%, με αποτέλεσμα τη στέρηση από την Ανακύκλωση Συσκευασιών αναγκαίων χρηματικών πόρων ύψους 25 εκατ. €κάθε χρόνο, καθώς και η ελλιπής χρηματοδότηση των Δήμων, επηρεάζουν σημαντικά την βιώσιμη λειτουργία των έργων ανακύκλωσης και την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους προς όφελος της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, όλοι εμείς στην ΕΕΑΑ, παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για καλύτερη και περισσότερη ανακύκλωση συσκευασιών».