Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου: Πιθανή και Νέα Σύσκεψη τις Επόμενες Ημέρες για τον GSI Λόγω Πολυπλοκότητας των Ζητημάτων

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου: Πιθανή και Νέα Σύσκεψη τις Επόμενες Ημέρες για τον GSI Λόγω Πολυπλοκότητας των Ζητημάτων
energia.gr
Τρι, 10 Σεπτεμβρίου 2024 - 16:42

Η πολυπλοκότητα των ζητημάτων γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, ενδέχεται να καταστήσει αναγκαία μια νέα σύσκεψη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη

Στόχος της καθοριστικής σημασίας ευρείας σύσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, είναι να δοθούν διευκρινίσεις για όλες τις πτυχές του έργου, δήλωσε σήμερα ο κ. Λετυμπίωτης, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό nomisma.com.cy, ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε, ότι «το ιδανικό είναι σήμερα να μπορέσουν να δοθούν όλες οι διευκρινίσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι η πολυπλοκότητα των ζητημάτων ενδεχομένως να δημιουργεί την ανάγκη να επανέλθουμε με νέα στοιχεία σε μια νέα σύσκεψη με τα εμπλεκόμενα μέρη, το επόμενο διάστημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ετοίμασε ένα πλαίσιο θεμάτων για το οποίο θα επιδιώξει να λάβει διευκρινίσεις, στην παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας.

«Από δικής μας πλευράς κατ’ αρχήν υπάρχουν οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ οι οποίες θα συζητηθούν, ενώ η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα πλαίσιο σημείων το οποίο θα πρέπει να ταυτοποιηθεί από όλους τους παρευρισκομένους, γι αυτό στη σύσκεψη κλήθηκε και η Νομική Υπηρεσία», διευκρίνισε.

Διαβεβαίωσε, ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι στη βάση των πραγματικών δεδομένων προς όφελος του κύπριου καταναλωτή και πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρξει κοινή ανάγνωση όλων των εμπλεκόμενων μερών που θα είναι στο ίδιο τραπέζι, στα σημαντικά νομικά και οικονομικά στοιχεία».

Τόνισε ότι «από τη σημερινή σύσκεψη αναμένουμε να υπάρξει μια αντικειμενική σαφής καταγραφή όλων των πτυχών του θέματος με ενιαία και κοινή τοποθέτηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του υπουργού Ενέργειας, με τις οποίες επιχειρείται να καθησυχαστούν ανησυχίες αναφορικά με τον γεωπολιτικό κίνδυνο, ο κ. Λετυμπίωτης απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφέροντας μόνο ότι «οι δηλώσεις τους έχουν τη σημασία και την αξία τους».

Σε αναμονή για την αξιολόγηση της ΕΤΕπ

Σύμφωνα, επίσης με τον κ. Λετυμπίωτη η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετικά με τη μελέτη κόστους οφέλους που διενήργησε ο φορέας υλοποίησης ΑΔΜΗΕ.

Διευκρίνισε ότι «η μελέτη κόστους οφέλους που έχει γίνει από τον ΑΔΜΗΕ έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  από το υπουργείο Οικονομικών για να αξιολογηθεί και αναμένεται η δική της αξιολόγηση».

Στη σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα υπό τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, θα συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών, ο υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέα στήριξη από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο

Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο.

H Πρέσβειρα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την Υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector.

«Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κ. Φίσερ.