Volkswagen: Καταργεί Μια Σειρά Από Εργασιακές Συμφωνίες – Εντείνεται η Αντιπαράθεση με τα Συνδικάτα

Volkswagen: Καταργεί Μια Σειρά Από Εργασιακές Συμφωνίες – Εντείνεται η Αντιπαράθεση με τα Συνδικάτα
energia.gr
Τετ, 11 Σεπτεμβρίου 2024 - 14:52

Στην κατάργηση έξι εργασιακών συμφωνιών προχώρησε η Volkswagen την Τρίτη, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση της εταιρείας με τα συνδικάτα και το συμβούλιο εργασίας της

«Η εταιρεία βλέπει ότι αναγκάζεται να το πράξει λόγω των σημερινών οικονομικών προκλήσεων», ανέφερε η Volkswagen σε ανακοίνωσή της.

Ποιες συμφωνίες τερματίζει

Η Volkswagen δήλωσε ότι τερματίζει τη συμφωνία προστασίας της απασχόλησης, η οποία ισχύει για το γερμανικό εργατικό δυναμικό της από το 1994, καθώς και μια συμφωνία μισθών για τους εργαζόμενους με εξειδικευμένες ή ηγετικές θέσεις.

Είπε επίσης ότι καταργεί τις συμφωνίες για τους προσωρινά εργαζόμενους και εκείνες που ορίζουν ότι η εταιρεία πρέπει να προσλαμβάνει μαθητευόμενους που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.

«Η παρούσα φάση συμβάλλει στην αβεβαιότητα. Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν δημιουργήσουμε σύντομα προοπτικές για το μέλλον της εταιρείας μας. Αυτό ισχύει τόσο για την εταιρεία όσο και για τα επίπεδα των μισθολογικών συμφωνιών», ανέφερε στην ανακοίνωση ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Volkswagen, Gunnar Kilian.

Η ασφάλεια των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025, δήλωσε η Volkswagen, προσθέτοντας ότι τώρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Σε δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη, η επικεφαλής του Συμβουλίου Εργαζομένων της VW, Daniela Cavallo, επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στα σχέδια της Volkswagen. «Τώρα η εταιρεία έκανε στην πραγματικότητα αυτό που περιμέναμε εδώ και μέρες. Και παραμένει το ίδιο: θα προβάλλουμε σθεναρή αντίσταση σε αυτή την ιστορική επίθεση στις θέσεις εργασίας μας. Μαζί μας δεν θα υπάρξουν απολύσεις», δήλωσε.

Ο Thorsten Gröger, επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου IG Metall, δήλωσε την Τρίτη ότι θα υπάρξουν αντιρρήσεις για τη λήξη της συμφωνίας προστασίας της απασχόλησης και για το ενδεχόμενο κλεισίματος εργοστασίων ειδικότερα.

«Η εγγύηση θέσεων εργασίας δεν είναι απαραίτητη μόνο σε καλές εποχές, αλλά ειδικά στην τρέχουσα πρόκληση θα πρέπει να αποτελεί αερόσακο για τους συναδέλφους. Τώρα, που ο δρόμος είναι ολισθηρός και υπάρχουν όλο και περισσότερα εμπόδια στο δρόμο, η VW αφαιρεί αυτόν τον αερόσακο. Δεν θα το δεχτούμε αυτό σιωπηλά και χωρίς δράση», ανέφερε σε δήλωσή του.

(από naftemporiki.gr - πηγή: CNBC)