Η Ρωσία διευρύνει τις συμμαχίες της προσφέροντας φθηνή ενέργεια

Αντιπροσωπεύει το 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι η 11η οικονομία στον κόσμο, με ετήσιο ΑΕΠ 2 τρισ. δολ. Το μέγεθός της ωχριά μπροστά στην αμερικανική οικονομία των 27,4 τρισ. δολ., αλλά δεν παύει να είναι παράγοντας στην παγκόσμια οικονομία, με πολλές χώρες να εξαρτώνται από τους υδρογονάνθρακές της.

Ακόμη και η Ε.Ε. δυσκολεύεται να αποκοπεί πλήρως από τη φθηνή ενέργεια που άλλοτε της παρείχε μαζικά. Ως εκ τούτου, ολοένα και περισσότερες χώρες αποκαθιστούν σχέσεις με τη Ρωσία και αποφασίζουν κατά το μάλλον ή ήττον να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Οι συμμαχίες του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιορίζονται στις γνωστές αυταρχικές χώρες, όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις με την Ινδία, στην οποία πουλάει μεγάλο όγκο πετρελαίου παρά τις κυρώσεις, όπως άλλωστε και στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει τροφοδοτήσει με πετρέλαιο και όσες άλλες χώρες ήθελαν, όπως για παράδειγμα η Σρι Λάνκα, όταν βρισκόταν στα πρόθυρα πτώχευσης και κατάρρευσης πριν από δύο χρόνια.

Παράλληλα με τη διπλωματική του κινητικότητα, όμως, ο Ρώσος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει τη συμμαχία πολλών άλλων ασιατικών χωρών και έχει συναντηθεί τελευταία όχι μόνον με τον Κινέζο πρόεδρο, αλλά και με τους ηγέτες της Ινδίας, της Ινδονησίας και του Βιετνάμ.

Ολοένα και περισσότερες χώρες αποκαθιστούν σχέσεις με τη Μόσχα και αποφασίζουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Προσφάτως ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε τη Μαλαισία και στη συνέχεια υποδέχθηκε στη Ρωσία τον πρωθυπουργό της, Ανουάρ Ιμπραήμ, με τον οποίο συζήτησαν σειρά ζητημάτων για τη συνεργασία των δύο χωρών στο εμπόριο και στις επενδύσεις.

Η επίσκεψη του κ. Ιμπραήμ στη Ρωσία έγινε αμέσως μετά το ταξίδι του Ρώσου προέδρου στη Μογγολία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ουχναγκίν Χουρελσούχ.

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, η Μογγολία είναι χώρα-μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) και θα μπορούσε να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο δεδομένου ότι το ICC έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν μπορεί, όμως, να το κάνει εξαιτίας της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία. Μιλώντας στο Politico, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μογγολίας τόνισε πως «η προσφορά ρωσικού πετρελαίου είναι κρίσιμη για την ύπαρξή μας και την επιβίωση του λαού μας».

Κάτι ανάλογο ισχύει και με το Καζακστάν, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σερίκ Ζουθμανγκαρίν, δήλωσε στο Bloomberg ότι εφεξής η χώρα του «δεν θα εφαρμόζει τυφλά τις κυρώσεις» αν αυτές πλήττουν τις σημαντικές επιχειρήσεις της. Σημειωτέον ότι πριν από τον πόλεμο η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν.

Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, ορισμένες από τις κυρώσεις κατά της Μόσχας έπληξαν το Καζακστάν περισσότερο από όσο έπληξαν τη Ρωσία και οι οικονομίες της Δύσης δεν έκαναν τίποτε για να αποζημιώσουν τη χώρα του. Οπως υπογραμμίζει σε σχετικό ρεπορτάζ το Business Insider, όλο και συχνότερα οι κυβερνήσεις επικαλούνται την οικονομία ως επιχείρημα για τις στενές σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Ακόμη και η Κίνα, που το 2022 είχε τονίσει πως η φιλία της με τη Ρωσία «δεν έχει όρια», σήμερα τείνει να παρουσιάζει τις διμερείς σχέσεις σε μια πολύ πιο πραγματιστική βάση και με οικονομικούς και επιχειρηματικούς όρους.

Και στο μεταξύ, η Μόσχα προωθεί το σχήμα του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου, όπως αυτός παίρνει μορφή στη συσπείρωση των αναδυόμενων χωρών στην ομάδα των BRICS, που ευελπιστούν να παρουσιάσουν μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η Ρωσία προεδρεύει φέτος των BRICS και υπό αυτήν την ιδιότητα κάλεσε τη Μογγολία να προσχωρήσει στη συσπείρωση.

Η ομάδα των BRICS σχηματίστηκε αρχικά από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότιο Αφρική και από τον περασμένο Ιανουάριο έχει διευρυνθεί και έχει συμπεριλάβει το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, ενώ επρόκειτο να ενταχθεί και η Σαουδική Αραβία, που ωστόσο έχει προς το παρόν «παγώσει» το σχέδιό της.


(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)