Σε Θετική Πορεία οι Εξελίξεις για το Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου – Πιθανή Προοπτική Συμφωνίας

Σε Θετική Πορεία οι Εξελίξεις για το Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου – Πιθανή Προοπτική Συμφωνίας
energia.gr
Πεμ, 12 Σεπτεμβρίου 2024 - 14:41

Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου φαίνεται να προχωρεί σε θετική πορεία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική κατάληξη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον κυπριακό Τύπο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές, υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας ως το τέλος της εβδομάδας

Όπως μεταδίδει το nomisma.com.cy. η «Καθημερινή» Κύπρου αναφέρει ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται έχουν ως αφετηρία τα όσα συμφωνήθηκαν την προπερασμένη Δευτέρα και αφορούν το γεωπολιτικό ρίσκο, τον τρόπο ανάκτησης του κόστους του έργου ύψους €125 εκατ. σε βάθος πενταετίας και τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «η κυπριακή πλευρά φέρεται να δεσμεύτηκε να συμμετάσχει με 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και σε ποσοστό που μένει να διευθετηθεί. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, φέρεται να δεσμεύτηκε να επιμεριστεί το γεωπολιτικό ρίσκο ισόποσα στις δύο χώρες (50%-50%) και όχι σε αναλογία 37% Ελλάδα – 63% Κύπρος που προβλέπει η διασυνοριακή συμφωνία για το έργο».

Εξάλλου, οι πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας αναφέρουν ότι, από το βράδυ Τετάρτης, η ελλαδική πλευρά έχει αποστείλει στη Λευκωσία το τελικό κείμενο της συμφωνίας και αυτό που απομένει είναι η απάντηση της κυπριακής πλευράς. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως, εάν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως δείχνουν, δεν αποκλείεται μέχρι την Παρασκευή να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάρει πολιτική απόφαση και στη συνέχεια η ΡΑΕΚ να διαμορφώσει τα ρυθμιστικά ζητήματα που εκκρεμούν.

Ως γνωστό με τη σημερινή ρυθμιστική απόφαση, το κόστος επιμερίζεται σε 63% (Κύπρος) – 37% (Ελλάδα), για όλες τις φάσεις του έργου, δηλαδή για ανάκτηση δαπανών του ΑΔΜΗΕ για τις κατασκευές, αλλά και για το γεωπολιτικό ρίσκο ή άλλον απρόβλεπτο παράγοντα για τον οποίο δεν θα ευθύνεται ο φορέας υλοποίησης.

Με τη φόρμουλα που συζητείται σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών, ο επιμερισμός θα πάει στο 50-50 (αν υπάρξει τελική συμφωνία), αλλά μόνο για την περίπτωση διακοπής του έργου από απρόβλεπτο εξωτερικό παράγοντα. Για την ανάκτηση του κόστους κατασκευής θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία 63%-37% μεταξύ των δύο μερών.

Σημειώνεται ότι οι επαφές μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών για το θέμα συνεχίζονται.