Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στην αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing θα αποχωρήσουν από την εργασία τους την Παρασκευή, αφού η μεγάλη τους πλειοψηφία απέρριψε μια προσωρινή σύμβαση. Η Διεθνής Ένωση Μηχανικών και Εργατών Αεροδιαστημικής (International Association of Machinists and Aerospace Workers -IAM) ανακοίνωσε το αποτέλεσμα στην ιστοσελίδα της αργά το βράδυ της Πέμπτης, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Το συνδικάτο δήλωσε ότι η διαπραγματευτική του ομάδα θα «ανασυνταχθεί και θα αρχίσει να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας που τα μέλη μας μπορούν να εγκρίνουν».

Ο επικεφαλής του IAM Jon Holden δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η προσωρινή συμφωνία ήταν η καλύτερη σύμβαση που έχει διαπραγματευτεί ποτέ το συνδικάτο.

Οι ηγέτες του συνδικάτου και η Boeing κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία την Κυριακή, αλλά οι απλοί μηχανικοί εξέφρασαν αμέσως τη δυσαρέσκειά τους γι' αυτήν. Η τελευταία σύμβαση επικυρώθηκε πριν από 16 χρόνια. Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο αεροσκαφών ευρείας ατράκτου της Boeing στο Έβερετ της Ουάσινγκτον.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι οι αμοιβές. Η Boeing προσφέρει μισθολογική αύξηση 25% σε τέσσερα χρόνια, αλλά τα μέλη του συνδικάτου λένε ότι δεν περιλαμβάνει το τρέχον ετήσιο μπόνους τους. Η Boeing θα βάλει επίσης περισσότερα αντίστοιχα κεφάλαια σε ένα πρόγραμμα συνταξιοδότησης 401K, αλλά δεν θα αποκαταστήσει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που είχαν οι μηχανικοί και το οποίο εγκατέλειψαν σε προηγούμενη διαπραγμάτευση. Η συλλογική σύμβαση διαπραγμάτευσης θα αλλάξει επίσης τις υποχρεωτικές υπερωρίες, ώστε οι εργαζόμενοι να υποχρεούνται να εργάζονται λιγότερο συχνά υπερωρίες και Σαββατοκύριακα και βάζει μια κυμαινόμενη αργία.