Το Πετρέλαιο Δέσμιο της Χρηματοπιστωτικής Κρίσης

Με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να κινούνται απόλυτα καθοδικά τις τελευταίες ημέρες – το WTI έκλεισε στα $80,07 το βαρέλι και το Brent ακόμα πιο κάτω στα $75,71 το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή – το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι εάν η πτώση αυτή θα συνεχισθεί, και εάν ναι ποιο μπορεί να είναι το σημείο ανάσχεσης.
Energia.gr
Δευ, 13 Οκτωβρίου 2008 - 15:58

Με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να κινούνται απόλυτα καθοδικά τις τελευταίες ημέρες – το WTI έκλεισε στα $80,07 το βαρέλι και το Brent ακόμα πιο κάτω στα $75,71 το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή – το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι εάν η πτώση αυτή θα συνεχισθεί, και εάν ναι ποιο μπορεί  να είναι το σημείο ανάσχεσης. Μία μάλλον ρητορική ερώτηση αφού η παρούσα καθοδική πορεία του αργού επηρεάζεται άμεσα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία και συνεχίζεται για 4η συνεχή εβδομάδα.

Στην πράξη η έλλειψη ρευστότητας στις διεθνείς αγορές υποχρεώνει τους traders σε μαζική πώληση μελλοντικών συμβολαίων, δηλαδή των χάρτινων βαρελιών, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις θέσεις τους, προεξοφλώντας ακόμη χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα οι παίκτες στην πραγματική αγορά πετρελαίου που εκτελούν αγοραπωλησίες physical trades, εκμεταλλεύονται τη βουτιά στις τιμές των παραγώγων για να κλείσουν φορτία αργού και προϊόντων με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους.

Από την πλευρά των παραγωγών χωρών η ανησυχία είναι έκδηλη αφού μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών σημαίνει λιγότερα έσοδα για τους προϋπολογισμούς τους, οι οποίοι υπό την επήρεια των υψηλών τιμών των τελευταίων δύο ετών έχουν διογκωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ιράν όπου η κυβέρνηση Αχμαντινετζάν εφαρμόζοντας μια φιλόδοξη κοινωνική πολιτική, με σοβαρές επιδοτήσεις για βασικά είδη διατροφής αλλά και τη βενζίνη, σύντομα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα (ήδη ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα άνω του 25%). Πέρα από την μείωση των εσόδων οι παραγωγοί χώρες, ιδιαίτερα αυτές που δεν δέχονται ξένες επενδύσεις βάσει PSA, θα αντιμετωπίσουν σύντομα ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με την χρηματοδότηση των επενδύσεων που είναι απαραίτητες για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων και την αποτελεσματική λειτουργία των υφιστάμενων. Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι διεθνείς εταιρείες η παραγωγή των οποίων τα τελευταία τρία χρόνια είναι σχεδόν στάσιμη.

Διεθνείς αναλυτές με ιδιαίτερη γνώση των αγορών στην Μέση Ανατολή υποστηρίζουν ότι ο OPEC θα υπερασπισθεί μία τιμή πλαφόν πέριξ των 80 δολαρίων το βαρέλι, προχωρώντας εάν χρειασθεί σε σημαντική μείωση παραγωγής. Όμως ακόμη και εάν το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών μειώσει την παραγωγή του κατά 1.0 εκατ. βαρέλια – ο OPEC αυτήν την στιγμή παράγει σχεδόν 32,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα – το αποτέλεσμα στις τιμές θεωρείται αβέβαιο γιατί πλέον η διεθνής αγορά πετρελαίου κινείται πρωτίστως βάσει ψυχολογίας με ελάχιστη αναφορά στα θεμελιώδη μεγέθη τα οποία εάν μη τι άλλο παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητα. Οι εκτιμήσεις για μία υποτιθέμενη ραγδαία μείωση στην παγκόσμια ζήτηση περιμένουν να αποδεχθούν αφού αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο τρέχει με υψηλούς σχετικά ρυθμούς από +0,5% έως +0,6% σε σύγκριση με το 2007.

Κοινή είναι η διαπίστωση των περισσότερων αναλυτών ότι όσο διαρκεί η παρούσα κρίση και ο κίνδυνος για μία παγκόσμια οικονομική καταστροφή παραμένει ορατός η αγορά πετρελαίου θα συμπεριφέρεται περισσότερο βάσει απλών αντανακλαστικών και της καθημερινής ανάγκης για επιβίωση, δηλαδή την παραμονή, έστω και σε μία καθοδική αγορά, παρά για λόγους κερδοσκοπίας.