Βρετανία: Παράνομη Έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο την Αδειοδότηση Νέου Ανθρακωρυχείου

Βρετανία: Παράνομη Έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο την Αδειοδότηση Νέου Ανθρακωρυχείου
energia.gr
Παρ, 13 Σεπτεμβρίου 2024 - 16:15

Παράνομη έκρινε, σήμερα, Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την αδειοδότηση του πρώτου νέου ανθρακωρυχείου της εδώ και δεκαετίες. Είχε προηγηθεί προσφυγή από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις “Οι Φίλοι της Γης” και “Δράση του South Lakeland για την Κλιματική Αλλαγή”, οι οποίες αμφισβήτησαν την άδεια που έδωσε η προηγούμενη συντηρητικής κυβέρνησης το 2022 για ένα ορυχείο οπτάνθρακα στη βορειοδυτική Αγγλία

Το βρετανικό κράτος εγκατέλειψε την υπεράσπιση της υπόθεσης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου νωρίτερα εφέτος, σύμφωνα με την οποία οι αρχές σχεδιασμού πρέπει να εξετάσουν τον αντίκτυπο της καύσης, όχι απλώς της εξόρυξης, ορυκτών καυσίμων όταν αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν έργα.

Η σημερινή απόφαση είναι η πρώτη υπόθεση που κρίνεται μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δήλωσε ο ανώτερος δικηγόρος των “Φίλων της Γης”, Niall Toru. «Το ότι η σημερινή απόφαση καταδίκασε την εταιρεία εξόρυξης θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις διεθνώς, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις στο εξωτερικό όπου κατατίθενται προσφυγές κατά των έργων ορυκτών καυσίμων σε παρόμοια βάση», πρόσθεσε ο Toru.

Η εταιρεία ανάπτυξης του έργου, West Cumbria Mining, είχε αντιτείνει ότι το ορυχείο – το οποίο επρόκειτο να παράγει άνθρακα για την κατασκευή χάλυβα και όχι για ηλεκτροπαραγωγή – θα είχε μηδενικές εκπομπές.

Ο δικηγόρος της West Cumbria Mining, Τζέιμς Στράχαν, δήλωσε στο δικαστήριο ότι το ορυχείο δεν θα προκαλούσε καθαρή αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς η χρήση οπτάνθρακα (κωκ) που θα εξαγόταν από το ορυχείο θα οφειλόταν στη ζήτηση χάλυβα. Ο δικαστής Ντέιβιντ Χολγκέιτ, ωστόσο, ανέφερε στο κείμενο της απόφασής του, σήμερα, ότι «η υπόθεση ότι το προτεινόμενο ορυχείο δεν θα προκαλέσει καθαρή αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή ότι θα είναι ένα ορυχείο καθαρά μηδενικών εκπομπών, είναι νομικά εσφαλμένη». Εκπρόσωπος της West Cumbria Mining δήλωσε ότι η εταιρεία «θα εξετάσει τις συνέπειες της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο αυτή τη στιγμή».