Η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει σαφώς κάτω των 70 δολ./βαρέλι για πρώτη φορά μετά το 2021, είναι όμως κύριο συστατικό της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε την κρίση του πληθωρισμού. Η υποχώρησή του είναι ήδη αρκετή ώστε να δώσει το πράσινο φως για μειώσεις επιτοκίων και η πρώτη που θα την εξετάσει θα είναι σήμερα η ΕΚΤ.
Αν υποχωρήσει κοντά στα 60 δολ./βαρέλι το 2025, όπως πιθανολογούν οι Citigroup και JPMorgan Chase, αυξάνονται οι πιθανότητες να μειωθεί το κόστος του δανεισμού των ΗΠΑ και των δυτικών οικονομιών χωρίς να οδηγηθούν σε ύφεση.
Για τις κεντρικές τράπεζες που αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια αυτές τις μέρες, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί σημαντική βοήθεια.
Η υποχώρηση στα 60 δολ. μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό και να προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα. Είναι μια σπάνια αχτίδα φωτός σε έναν κόσμο που πολιορκείται από κινδύνους, αρχής γενομένης από τους κυοφορούμενους εμπορικούς πολέμους μέχρι τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει στην παγκόσμια ζήτηση ο αποπληθωρισμός της Κίνας.
«Βοηθάει πολύ ιδιαιτέρως τις κεντρικές τράπεζες», σχολιάζει ο Κριστόφ Ρούελ, αναλυτής του Πανεπιστημίου Κολούμπια για θέματα ενεργειακής πολιτικής. Με την προσαρμογή στον πληθωρισμό, το πετρέλαιο βρίσκεται εκεί που ήταν πριν από δύο δεκαετίες όταν άρχιζε η τρομερή πείνα της Κίνας για εμπορεύματα. Αναλυτές των JPMorgan και Citigroup προεξοφλούν περαιτέρω πτώση των τιμών του καθώς υποχωρεί η ζήτηση ενώ αυξάνεται η προσφορά.
Η αναιμική ζήτηση αποτελεί μεταβλητή σε αυτή την εξίσωση. «Αντανακλά την κατεύθυνση που έχουν πάρει οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», εκτιμά η Αλίσια Γκαρσία Ερέρο, οικονομολόγος για θέματα Ασίας – Ειρηνικού στη Natixis SA.
Οπως τονίζει η ίδια, η Κίνα «γνωρίζει μια διαρθρωτική επιβράδυνση που συνεχίζεται και οι ΗΠΑ ζουν κάτι παρόμοιο, ίσως όχι διαρθρωτικής φύσης αλλά σχετική με τον οικονομικό κύκλο».
Στο μεταξύ, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος και τον επόμενο χρόνο κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, χάρη κυρίως στους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες της Αμερικής.
Θα υπερβεί, έτσι, την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά περίπου 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Αυτή η αύξηση της προσφοράς είναι μία από τις αιτίες που υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου παρά τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.
(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)