Λιβύη: Αντιδρά ο Υπουργός Πετρελαίου στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο για Έρευνες Υδρογονανθράκων

Λιβύη: Αντιδρά ο Υπουργός Πετρελαίου στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο για Έρευνες Υδρογονανθράκων
energia.gr
Σαβ, 14 Σεπτεμβρίου 2024 - 12:17

Σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και εντός της κυβέρνησης της Λιβύης, προκαλεί η υπογραφή τουρκολιβυκού μνημονίου από την κυβέρνησης Ντμπεϊμπά που αναθέτει στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Λιβύη, καθώς και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στην "πρόσκληση" της λιβυκής πλευράς

Ειδικότερα, ο υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν κατήγγειλε σοβαρές παραβιάσεις του νομικού πλαισίου από την κρατική εταιρεία πετρελαίου National Oil Corporation (NOC) υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά. Ο Μ. Αούν συγκεκριμένα έκανε λόγο για μη εξουσιοδοτημένες συμφωνίες με την Τουρκία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ακτές της Λιβύης που υπονομεύουν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας NOC η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης από το 1970.

Όπως ανέφεραν με λιβυκά ΜΜΕ ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης καταδίκασε την επιλογή να καταθέσει η λιβυκή NOC πρότασης να εξουσιοδοτηθεί τουρκικό σκάφος σεισμικής έρευνας να κάνει έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης ενώ τόνισε ότι τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαφανούς δημόσιου διαγωνισμού, κάτι που δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Επικρίνοντας την NOC ότι παραβιάζει τους νομικούς κανόνες ο κ. Αούν υποστήριξε ότι η παράκαμψη των νομικών κανόνων ανοίγει την πόρτα στη διαφθορά και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στον θεσμό.

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την στρατιωτική και πολιτική στήριξη που προσφέρει στην προσωρινή και αμφισβητούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης είχε υπογράψει το 2022 με την Λιβύη, το γνωστό τουρκολιβυκό μνημόνιο για κοινές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης από την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ σε συνεργασία με την NOC.

Το Μνημόνιο αυτό είχε κηρυχθεί άκυρο από διοικητικό δικαστήριο της Τρίπολης, η τουρκική κυβέρνηση όμως συνεχίζει να το επικαλείται και υποστηρίζει ότι παραμένει σε ισχύ.

(από capital.gr)