Έκθεση: Στο Μισό η Παραγωγή της Β. Θάλασσας έως το 2030 από τις Φορολογικές Προτάσεις των Εργατικών

Έκθεση: Στο Μισό η Παραγωγή της Β. Θάλασσας έως το 2030 από τις Φορολογικές Προτάσεις των Εργατικών
energia.gr
Δευ, 16 Σεπτεμβρίου 2024 - 10:14

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό έως το 2030, πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με φορολογικές προτάσεις που θα προκαλούσαν «μη αναστρέψιμη ζημία» στον τομέα, σύμφωνα με έκθεση των συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας έχουν ήδη μειώσει

δραματικά τη δραστηριότητά τους, ενώ περιμένουν την απόφαση για τους φόρους στον προϋπολογισμό του επόμενου μήνα. «Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα καθιστά τον προγραμματισμό εξαιρετικά δύσκολο και τη χρηματοδότηση σχεδόν αδύνατη», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλλουν φόρο 78% από τον Νοέμβριο, μετά από αύξηση της έκτακτης εισφοράς «εισφοράς ενεργειακών κερδών» (Energy Profits Levy - EPL), η οποία εισήχθη αρχικά στον απόηχο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι τιμές της ενέργειας έκαναν άλμα.

Αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική να χάσουν τα επιδόματα κεφαλαιουχικών δαπανών και επενδύσεων, αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει «αδικαιολόγητα γενναιόδωρα» φορολογικά παραθυράκια.

 

Η Wood Mackenzie δήλωσε ότι ελλείψει περισσότερων πληροφοριών, οι εταιρείες έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη συνέχιση της EPL επ' αόριστον και την κατάργηση όλων των επιδομάτων.

«Αυτό το σενάριο θα εξαφάνιζε 19 δισ. λίρες, ή το 65%, των εναπομενουσών αναπτυξιακών κεφαλαιακών δαπανών του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μείωνε στο μισό την παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το 2030 και θα εξαλείψει σχεδόν όλες τις ταμειακές ροές της βιομηχανίας μέχρι τη δεκαετία του 2030», αναφέρει η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε μεταξύ των πελατών της και την είδαν οι Financial Times.

Σε ένα καλύτερο σενάριο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο οποίο η EPL θα έληγε το 2030 και θα διατηρούνταν οι κεφαλαιακές ενισχύσεις, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωνόταν κατά 30% έως το 2030.

 

Ο Graham Kellas, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε ότι επέλεξαν αυτά τα σενάρια επειδή τα χρησιμοποιούν οι ίδιες οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να κάνουν τα σχέδιά τους.

Αρκετές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας σταμάτησαν ή σταμάτησαν νέα έργα φέτος και ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι νέες επενδύσεις δεν θα είναι δυνατές.

Η έκθεση της Wood Mackenzie πρόσθεσε ότι είναι επίσης πιθανό να αποτύχουν μικρότερες εταιρείες, αφήνοντας τους εταίρους τους, και ενδεχομένως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στο γάντζο για το μελλοντικό κόστος παροπλισμού.

Η Μεταβατική Αρχή της Βόρειας Θάλασσας, η οποία ρυθμίζει τη βιομηχανία στη λεκάνη, πιστεύει ότι το κόστος της απομάκρυνσης των πετρελαϊκών πλατφορμών και της κάλυψης των γεωτρήσεων στο τέλος της διάρκειας ζωής τους θα ανέλθει σε 40 δισ. λίρες.

Αν και οι αναλυτές της Wood Mackenzie δήλωσαν ότι δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε το χειρότερο σενάριο για τη βιομηχανία, η έκθεση πρόσθεσε: «Έχοντας δηλώσει ότι πιστεύει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διατηρηθούν υγιή και παραγωγικά “για τις επόμενες δεκαετίες”, [η κυβέρνηση] δημιουργεί ένα επενδυτικό περιβάλλον όπου η βιομηχανία τραυματίζεται θανάσιμα σε λιγότερο από πέντε».

Η Wood Mackenzie είναι μία από τις πιο σεβαστές εταιρείες συμβούλων στον κλάδο της ενέργειας, αλλά ιστορικά έχει ειδικευτεί και εξακολουθεί να αντλεί πολλούς από τους πελάτες της από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μετά τη δραματική άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα τέλη του 2021 και το 2022 και την εισαγωγή της εισφοράς επί των ενεργειακών κερδών τον Μάιο του 2022, τα φορολογικά έσοδα από τον τομέα έφτασαν στο μέγιστο των 9,8 δισ. λιρών το 2022-23, σε σύγκριση με 2,6 δισ. λίρες το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μέχρι το 2028-29, τα έσοδα από τους διάφορους φόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου προβλέπεται να μειωθούν σε 2,2 δισ. λίρες. Το Office for Budget Responsibility, ο ανεξάρτητος φορέας προβλέψεων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε τον Απρίλιο ότι τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα θα μειωθούν, καθώς οι επενδύσεις και η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα στερεύουν.

 

Τον Σεπτέμβριο, η Offshore Energy UK, μια ομάδα πίεσης, δήλωσε ότι οι φορολογικές προτάσεις της κυβέρνησης θα θέσουν σε κίνδυνο 35.000 θέσεις εργασίας στη Βόρεια Θάλασσα και θα δουν τις εταιρείες να μειώνουν τις επενδύσεις τους σε έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο από 14,1 δισ. στερλίνες σε μόλις 2,3 δισ. στερλίνες μεταξύ 2025 και 2029.

Ο Fraser McKay, άλλος ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις φορολογικές επιβαρύνσεις: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει τέσσερα ή πέντε χρόνια για να κάνει λάθος λόγω της ωριμότητας της λεκάνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε τη λέξη μη αναστρέψιμη στην έκθεση».

Τον Ιούλιο, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι αναγνωρίζει «τη σημασία της παροχής στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μακροπρόθεσμης βεβαιότητας για τη φορολογία» μετά από μια σειρά αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς στο παρελθόν.