Το «σημείο σταθμός» στην εξέλιξη της πιστωτικής κρίσης έχει φθάσει, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της UBS, κ. Philip Finch. Όπως τονίζει οι κρατικοποιήσεις μέρους του τραπεζικού συστήματος σε Ευρώπη και ΗΠΑ μπορεί να σηματοδοτήσει την «αρχή του τέλους» για την κρίση, αν και η οικονομική ανάπτυξη δυσχεραίνει. Μέσω των κρατικών παρεμβάσεων μειώνεται η ανησυχία για πιθανές νέες καταρρεύσεις τραπεζών και ως εκ τούτου η ομαλότητα επιστρέφει στις αγορές.

Το «σημείο σταθμός» στην εξέλιξη της πιστωτικής κρίσης έχει φθάσει, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της UBS, κ. Philip Finch.

Όπως τονίζει οι κρατικοποιήσεις μέρους του τραπεζικού συστήματος σε Ευρώπη και ΗΠΑ μπορεί να σηματοδοτήσει την «αρχή του τέλους» για την κρίση, αν και η οικονομική ανάπτυξη δυσχεραίνει. Μέσω των κρατικών παρεμβάσεων μειώνεται η ανησυχία για πιθανές νέες καταρρεύσεις τραπεζών και ως εκ τούτου η ομαλότητα επιστρέφει στις αγορές.

Όπως σημειώνει, μετά την ανακοίνωση του «πακέτου στήριξης» 400 δισ. στερλινών από τη βρετανική κυβέρνηση, τα credit default swaps των βρετανικών τραπεζών σχεδόν «πάγωσαν». «Τα διατραπεζικά spreads παραμένουν υψηλά αλλά θα αρχίσουν να υποχωρούν, μόλις καταστεί σαφές ότι και σε άλλες χώρες οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε δημόσια κεφάλαια».

Η τρέχουσα τραπεζική κρίση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. «Σε ιστορικό επίπεδο, η στήριξη από το κράτος ήταν ο καταλύτης για την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου. Όμως στην τρέχουσα κρίση η κρατική παρέμβαση κατέφθασε νωρίτερα, υποδεικνύοντας ότι η πορεία της θα είναι διαφορετική από τις άλλες κρίσεις», σημειώνει ο αναλυτής.

Ο κ. Finch, προσθέτει ότι ακόμη και μετά τις κρατικοποιήσεις και τις «ενέσεις ρευστότητας», αρκετές τράπεζες θα καταρρεύσουν. «Ο τρόπος που επιλέγουν μετοχές οι επενδυτές είναι σημαντικός. Οι τράπεζες με χαμηλή κεφαλαιουχική στήριξη παραμένουν «ευαίσθητες», καθώς οι επενδυτές προτιμούν να στραφούν στους κορυφαίους ομίλους, με καλύτερους δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας και υψηλότερες καταθέσεις».

(Από www.euro2day.gr 14/10/2008)