Το φονικό κύμα εκρήξεων βομβητών και ασυρμάτων που οργάνωσε το Ισράηλ (δηλαδή η διαβόητη Μοσάντ) για να χτυπήσει το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα της Χεζμπολάχ, οδηγώντας  στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων –μελών και μαχητών της οργάνωσης– και στον τραυματισμό χιλιάδων, είναι εξαιρετικά πιθανό να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο βίας στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ απειλεί ήδη με αντίποινα, οι ΗΠΑ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις, ενώ το Ισραήλ τηρεί, κατά την πάγια τακτική του, σιγή ιχθύος, παρότι δεν διαψεύδει ότι σχεδίασε και εκτέλεσε το πρωτοφανές γεγονός που κεντρίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον – για το επίπεδο της οργάνωσης αλλά και για τη χρήση της τεχνολογίας με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ο διακεκριμένος αρθρογράφος της Washington Post Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, με αξιοσημείωτα αντανακλαστικά, αναλύει τις διαστάσεις και τις πιθανές επιπτώσεις της επίθεσης του Ισραήλ την Τρίτη στον Λίβανο, που έμοιαζε σαν να βγήκε από μια παράξενη ταινία του Τζέιμς Μποντ. Η σκηνή με τους βομβητές που εκρήγνυνται ταυτόχρονα στις τσέπες εκατοντάδων μαχητών της Χεζμπολάχ σε όλη τη χώρα εξάπτει το ενδιαφέρον για το πώς στήθηκε αυτή η επιχείρηση, που συνδύαζε κυβερνοπόλεμο με σαμποτάζ.

«Ωστόσο η Χεζμπολάχ είναι αυτή που θα γράψει το επόμενο κεφάλαιο σε αυτό το θρίλερ της πραγματικής ζωής» σημειώνει ο Ιγκνάτιους. «Και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι προετοιμάζονταν το βράδυ της Τρίτης (17/9) για επιθέσεις αντιποίνων που, αν δεν περιοριστούν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο».

Το Ισραήλ δεν δήλωσε ότι οργάνωσε το ίδιο την επίθεση της Τρίτης, αλλά δεν χρειαζόταν να το κάνει. Μια τόσο εξελιγμένη και τολμηρή επίθεση στον Λίβανο δεν θα μπορούσε να έχει οργανωθεί από οποιοδήποτε άλλο κράτος. «Οι σκηνές που βλέπουμε στα βίντεο με τους μαχητές της Χεζμπολάχ να ανατινάζονται και να πέφτουν στο πάτωμα από τις ίδιες τις συσκευές επικοινωνίας που έφεραν πάνω τους, έστειλαν ένα αδιαμφισβήτητο ισραηλινό μήνυμα στην πολιτοφυλακή του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν: “Μας ανήκετε. Μπορούμε να διεισδύσουμε σε κάθε χώρο όπου δραστηριοποιείστε”» σημειώνει ο αρθρογράφος της Washington Post.

Κακό το timing για την Κάμαλα Χάρις 

«Oταν η Χεζμπολάχ θα σκεφτεί πώς να απαντήσει, θα πρέπει να σκεφτεί επίσης ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει και άλλες εκπλήξεις γι’ αυτήν. Και το Ισραήλ έχει» δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα μια πηγή που γνωρίζει τις ισραηλινές σκέψεις. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από την επίθεση στον Λίβανο, λέγοντας ότι δεν είχαν λάβει καμία προηγούμενη ειδοποίηση.

Για τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Αυτή η απότομη κλιμάκωση και ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου έρχεται λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και θα μπορούσε να «σκοτώσει» κάθε πιθανότητα για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Οπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο της Washington Post, ήδη από την Τρίτη αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με το Ιράν μέσω ενός μυστικού καναλιού για να του μεταφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κανένα ρόλο στην επίθεση. Η αρχική αίσθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν ότι η Χεζμπολάχ βρισκόταν σε σύγχυση και πανικό και ότι δεν θα προχωρούσε σε μια άμεση στρατιωτική απάντηση. Αν (ή όταν) υπάρξει επίθεση από τη Χεζμπολάχ, οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα μπορεί να περιορίσει τη ζημιά – και αν χρειαστεί, οι ΗΠΑ θα το βοηθήσουν να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Η προφανής απόφαση του Ισραήλ να εξαπολύσει την επίθεση, πιθανώς καθοδηγήθηκε τόσο από πολιτικούς όσο και από επιχειρησιακούς παράγοντες. Το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει κολλήσει, μαζί του και η ελπίδα για μια διπλωματική συμφωνία με τη Χεζμπολάχ για ηρεμία στα σύνορα. Εχοντας αναπτύξει την εξαιρετική ικανότητα να μετατρέπει τις συσκευές επικοινωνιών του αντιπάλου του σε βόμβες, το Ισραήλ ίσως να έκρινε ότι η ικανότητα αυτή έπρεπε να χρησιμοποιηθεί προτού ανακαλυφθεί και αφοπλιστούν οι βομβητές» συνεχίζει ο Ιγκνάτιους.

Η φθορά από τις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ

Η επιθυμία του Ισραήλ να χτυπήσει σκληρότερα τη Χεζμπολάχ αντανακλά την αρκετά διαδεδομένη άποψη μεταξύ των Ισραηλινών ότι η χώρα τους δεν μπορεί να αντέξει έναν παρατεταμένο πόλεμος φθοράς με τα μέλη της λιβανέζικης πολιτοφυλακής. Αν και το Ισραήλ έχει ουσιαστικά «ευνουχίσει» στρατιωτικά τη Χαμάς στη Γάζα, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να επεκτείνει τις επιθέσεις της με ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Περισσότεροι από 60.000 Ισραηλινοί έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους στον Βορρά, αφήνοντας πίσω τους πόλεις-φαντάσματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Washington Post και τον Ιγκνάτιους, η πολιτική πίεση για την αντιμετώπιση του «Βορρά», όπως τον αποκαλούν οι Ισραηλινοί, έχει γίνει σχεδόν εξίσου έντονη με την επιθυμία για την απελευθέρωση των ομήρων. «Σε ό,τι αφορά τον Λίβανο και τον Βορρά, υπάρχει διευρυνόμενη συναίνεση στο Ισραήλ ότι κάτι πρέπει να γίνει» εξήγησε στην WP η ίδια πηγή, που γνωρίζει τις ισραηλινές σκέψεις. Η πηγή σημείωσε επίσης ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πρόσθεσε τη Δευτέρα έναν νέο στόχο στον κατάλογο των πολεμικών του στόχων: την επιστροφή των Ισραηλινών στα σπίτια τους κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η εφευρετικότητα της επίθεσης με τους βομβητές ήταν η επιβεβαίωση της διείσδυσης του Ισραήλ στη μυστική αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολάχ, η οποία είχε διανείμει τις εκρηκτικές συσκευές στα μέλη της. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει τους πράκτορές του σε ομιλία του τον Φεβρουάριο να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, καθώς πρόδιδαν τις θέσεις τους και μερικές φορές λειτουργούσαν ως ισραηλινές συσκευές κατασκοπείας.

«Το Ισραήλ δεν χρειάζεται πλέον συνεργάτες» είχε αναφέρει ο Νασράλα. «Οι συσκευές παρακολούθησής του βρίσκονται στις τσέπες σας. Αν ψάχνετε τον ισραηλινό πράκτορα, κοιτάξτε το τηλέφωνο στα χέρια σας και στα χέρια των συζύγων και των παιδιών σας». Ο Νασράλα γνώριζε ότι οι κινητές συσκευές στέλνουν σήματα σε εμπορικούς πύργους κινητής τηλεφωνίας που μπορούν εύκολα να υποκλαπούν.

Η Χεζμπολάχ έσπευσε να προστατεύσει το στρατιωτικό της δίκτυο παρέχοντας στα μέλη της ειδικούς βομβητές που χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα το οποίο ήταν πιο δύσκολο να παραβιαστεί. Ετσι νόμιζαν… Η πολιτοφυλακή σίγουρα δεν φανταζόταν ποτέ ότι ισραηλινοί πράκτορες θα μπορούσαν να διεισδύσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού για τους βομβητές και να τους πυροδοτήσουν.

«Αλλά φαίνεται ότι συνέβη» ανέφεραν αμερικανοί εμπειρογνώμονες του κυβερνοχώρου στον Ιγκνάτιους και στη Washington Post. Η Χεζμπολάχ έστειλε ένα χαρακτηριστικό μήνυμα αργά το απόγευμα της Τρίτης στους πράκτορές της: «Oποιος έλαβε νέο βομβητή, να τον πετάξει», ανέφερε πηγή που επικαλείται η WP.

Η κυβερνο-σκανδάλη της πυροδότησης 

Τι προκάλεσε την έκρηξη των συσκευών περίπου στις 15:30 (ώρα Λιβάνου) την Τρίτη; Ο Ιγκνάτιους γράφει πως όταν οι επιθέσεις άρχισαν να κατακλύζουν τα νοσοκομεία της Βηρυτού, αρκετοί αμερικανοί αναλυτές τού είπαν πως υποπτεύονταν ότι το ισραηλινό κακόβουλο λογισμικό μπορεί να είχε προκαλέσει εκρήξεις των μπαταριών λιθίου στους βομβητές. Ωστόσο τα βίντεο που κατέγραψαν αρκετές από τις εκρήξεις καθιστούν αυτή τη θεωρία απίθανη, σχολιάζει ο αμερικανός αρθρογράφος. Οι μπαταρίες λιθίου θερμαίνονται πολύ πριν εκραγούν, τόσο πολύ που κανείς δεν θα τις κρατούσε για πολύ στη τσέπη του. Και πριν την έκρηξη ο καπνός συνήθως προηγείται της φωτιάς.

Αυτό που πιθανότατα συνέβη την Τρίτη, όπως ανέφεραν αμερικανικές πηγές στον Ιγκνάτιους, είναι ότι ισραηλινοί πράκτορες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στους ίδιους τους βομβητές πριν διανεμηθούν, και τοποθέτησαν σε αυτούς μικρές ποσότητες ισχυρότατων εκρηκτικών. Το κακόβουλο λογισμικό που εισήχθη στα λειτουργικά συστήματα των βομβητών πιθανότατα δημιούργησε μια κυβερνο-σκανδάλη, έτσι ώστε όταν οι βομβητές λάμβαναν μια κλήση από έναν συγκεκριμένο αριθμό ή κάποιο άλλο σήμα, τα εκρηκτικά πυροδοτούνταν.

Από τεχνικής άποψης επρόκειτο για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Οι στόχοι ανήκαν στο δίκτυο της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου, όπως φαίνεται, του ιρανού πρεσβευτή στον Λίβανο, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να μπαίνει σε νοσοκομείο τραυματισμένος.

Οπως σημειώνεται στο άρθρο της Washington Post, το δίκτυο της Χεζμπολάχ έχει χάσει πλέον το ειδικό εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών του. Και το Ισραήλ μπορεί ακόμη και να στέλνει μηνύματα προειδοποιώντας τους επιζώντες πράκτορες ότι θα σκοτωθούν αν προσπαθήσουν να ανταποδώσουν, σημείωσε αμερικανική πηγή μιλώντας στην εφημερίδα. Με άλλα λόγια, το Ισραήλ «έχει» το τηλέφωνό τους.

Κάθε συσκευή μπορεί να μετατραπεί σε όπλο

«Πέρα από την καταστροφική της επίδραση για την οργάνωση της Χεζμπολάχ, η επίθεση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας και πολύ επικίνδυνης εποχής στον κυβερνοπόλεμο. Κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο μπορεί δυνητικά να μετατραπεί σε όπλο» τονίζει ο Ιγκνάτιους. Τα κυκλώματα μιας «έξυπνης» συσκευής μπορούν δηλαδή να χειραγωγηθούν, έτσι ώστε να δυσλειτουργήσουν με τρόπο επικίνδυνο, ακόμη και φονικό.

Ο ίδιος θυμίζει ότι στην κυβερνο-επίθεση με τον κακόβουλο ιό υπολογιστή Stuxnet εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το κακόβουλο λογισμικό διείσδυσε στο Νατάνζ, το ιρανικό κέντρο εμπλουτισμού ουρανίου, και προκάλεσε μεγάλη ζημιά. Ο ιός ενεργοποίησε μια σειρά εντολών που αύξησαν τη συχνότητα περιστροφής των φυγοκεντρωτών, οδηγώντας τους στροφείς στα όρια της φυσικής τους αντοχής και προκαλώντας μια αλληλουχία από σοβαρές βλάβες.

Κλείνοντας το άρθρο του στην Wasington Post, o Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στέκεται στο μέλλον του λεγόμενου «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (ΙοΤ), όρος που περιγράφει ένα δίκτυο έξυπνων συσκευών (smart devices) οι οποίες συνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με βάσεις δεδομένων, με στόχο οι smart devices να παρέχουν πλήθος υπηρεσιών που αξιοποιούν και βασίζονται στα δεδομένα που λαμβάνουν. Τονίζει, δε, ότι η «λάθος» συσκευή θα μπορούσε να είναι το τηλέφωνο, το ψυγείο ή και η τηλεόρασή μας. Ή μήπως και το ηλεκτρονικό τσιγάρο που βάζουμε στο στόμα μας;

Με κάθε νέα εξέλιξη της τεχνολογίας των όπλων, όσοι τα σχεδιάζουν φαντάζονται ότι θα έχουν την αποκλειστική χρήση των θανατηφόρων εργαλείων. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ πίστευαν κάποτε ότι είχαν το μονοπώλιο στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σήμερα όμως τα όπλα αυτά είναι ένα διαδεδομένο εργαλείο πολέμου.

Το ίδιο θα συμβεί αύριο και με την τεχνολογία που επέτρεψε στο Ισραήλ το χτύπημα με τους βομβητές στον Λίβανο. Εχουμε πολλά να δούμε ακόμη όσο προχωράει η τεχνολογία. Αλλωστε, όπως το θέτει και ο Ιγκνάτιους, ακόμη και ο τολμηρός πράκτορας 007 γνώριζε ότι οι εχθροί του θα μπορούσαν κάποια στιγμή να στρέψουν τα όπλα του εναντίον του.

Protagon.gr