Σύμφωνα με έκθεση της Παρασκευής, η παγκόσμια χρηματοδότηση για το κλίμα από τις αναπτυξιακές τράπεζες αυξήθηκε κατά 25% το 2023 σε ρεκόρ 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την ταχύτερη αύξηση να σημειώνεται στις πλουσιότερες χώρες, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με την έκθεση, η χρηματοδότηση για το κλίμα

για τις οικονομίες υψηλού εισοδήματος, μια κατηγορία της Παγκόσμιας Τράπεζας που βασίζεται στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, αυξήθηκε κατά 30% σε 50,3 δισ. δολάρια. Η χρηματοδότηση του κλίματος αναφέρεται ευρέως στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων για την κλιματική αλλαγή και μπορεί να περιλαμβάνει επιχορηγήσεις, δάνεια και έσοδα από ομόλογα.

Η επέκταση της χρηματοδότησης των τραπεζών για το κλίμα στις οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ήταν μικρότερη, καθώς αυξήθηκε κατά 23% σε 74,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από 10 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και των τραπεζών ανάπτυξης που επικεντρώνονται στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και τις χώρες BRIC.

Ο πρόεδρος της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης Ilan Goldfajn δήλωσε ότι η αύξηση της χρηματοδότησης για το κλίμα ήταν σημαντική, αλλά τόνισε την ανάγκη για πιο φιλόδοξες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κλιματικών καταστροφών, από τους καύσωνες έως τις πλημμύρες.

«Πρόκειται για μια πρόκληση που υπερβαίνει τις πολιτικές γραμμές, τις χώρες, τη γεωγραφία και το εισόδημα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλοι», δήλωσε, προεξοφλώντας ένα μήνυμα που θα εκφωνήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στην Εβδομάδα για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη αυτόν τον μήνα.

Μεμονωμένα, οι χώρες που έλαβαν πέρυσι τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα από τα θεσμικά όργανα ήταν η Γαλλία (7,4 δισ. δολάρια), η Ισπανία (7 δισ. δολάρια) και η Ιταλία (6,7 δισ. δολάρια).