Η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου είναι μια φαντασίωση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αναφέρεται στο World Oil Outlook 2024.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, από το 2023 έως το 2029, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ να πρωτοστατούν, και να προσθέτουν 9,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στα συνολικά 66,2 εκατ. βαρέλια. Παράλληλα, η ζήτηση στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αναμένεται να παραμείνει στάσιμη, στα περίπου 46 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Μακροπρόθεσμα, η ζήτηση εκτός ΟΟΣΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται, για να προσθέσει 28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2050, σε αντίθεση με τη ζήτηση εντός ΟΟΣΑ που προβλέπεται ότι θα μειωθεί. Η Ινδία, η Ασία, η Αφρική και η Μέση Ανατολή θα αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς αυτής της αύξησης της ζήτησης, με την Ινδία από μόνη της να αναμένεται να αυξήσει τη ζήτησή της κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Όπως επεξηγείται στην έκθεση του OPEC, τα πετροχημικά, οι οδικές μεταφορές και οι αερομεταφορές θα παίξουν καίριο ρόλο στην αύξηση της ζήτησης στο μέλλον. Μόνο τα πετροχημικά προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν επιπλέον ζήτηση ύψους 4,9 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για αιθάνιο (οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα και υδρογόνο) και νάφθα. Η ζήτηση από τις οδικές μεταφορές προβλέπεται, επίσης, να αυξηθεί σημαντικά προτού σταθεροποιηθεί, ενώ η ζήτηση από τον τομέα των αερομεταφορών θα προσθέσει ακόμη 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2050.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο World Oil Outlook 2004 του OPEC, υπογραμμίζεται ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% έως το 2050, έτος κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να έχει περάσει ανεπιστρεπτί στον κόσμο του net zero.
Ωστόσο, το διεθνές καρτέλ τονίζει τη σημασία της συνέχισης των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα, και εκτιμά ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως εκείνο το έτος προκειμένου να διασφαλιστεί ο σταθερός εφοδιασμός της αγοράς.
(Πίνακας διακύμανσης τιμών του Brent, την τελευταία εβδομάδα. Πηγή: FT.com)
Πού θα πάνε οι τιμές του αργού
Με τις τιμές των futures του Brent, του διεθνούς benchmark να έχουν «τσιμπήσει» ανοδικά τις τελευταίες ημέρες και από την περιοχή των περίπου 69 δολαρίων ανά βαρέλι, να κινούνται σήμερα πάνω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι, η Goldman Sachs αποτολμά την πρόβλεψη ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά το δ’ τρίμηνο του έτους, για να σταθεροποιηθούν πέριξ των 77 δολαρίων ανά βαρέλι.
Για την πρόβλεψή της, ο τραπεζικός οίκος έλαβε υπόψη διάφορους βασικούς παράγοντες, όπως η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την Fed, καθώς και τα εύρωστα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ. Ακόμη, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει ο σχηματισμός τυφώνων, όπως ο Helene, ως στοιχείο που μπορεί να διαταράξει την προσφορά πετρελαίου.
Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman, θα υπάρξει μείωση της προσφοράς κατά περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως, ανά τον κόσμο, εξαιτίας της μικρότερης παραγωγής από τον Καναδά, την Ρωσία και τις περιοχές που παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο, στις ΗΠΑ.