Το Ισραήλ αποδεικνύει ότι έχει ακόμη άσσους στο μανίκι σε ό,τι αφορά στον συνδυασμό κλασσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων με ασύμμετρες μεθόδους. Πράγματι, χθες, ισραηλινά αεροπλάνα έρριψαν στον Λίβανο φυλλάδια στο οποία απευθύνονταν προς τους πολίτες. Είχαν τυπωμένο έναν ραβδωτό κώδικα (barcode), τον οποίο τους προέτρεπαν να σαρώσουν διότι θα τους έδιδε πληροφορίες

πως να φύγουν ασφαλώς από τις περιοχές - στόχους. Όμως, στην πραγματικότητα, η σάρωσις οδηγούσε σε υποκλοπή στοιχείων και καταστροφή του κινητού. Όπως ανέφερε αργότερα το γραφείο μέσων ενημερώσεως της Χεζμπολάχ, τα φυλλάδια που έρριψε το Ισραήλ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου ήταν «πολύ επικίνδυνα», διότι η σάρωσις του κωδικού από το τηλέφωνο θα «αποσύρει όλες τις πληροφορίες» από οποιαδήποτε συσκευή. Κοινώς οι ισραηλινοί ιθύνοντες βρήκαν ένα έξυπνο και απλό τρόπο να δημιουργήσουν χάος στις επικοινωνίες των πολιτών, οι οποίοι ήδη είναι τρομοκρατημένοι από το συνεχές αεροπορικό σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών.

Από τους μέχρι στιγμής βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί σχεδόν 600 άτομα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τα 1.800 άτομα. Ο στρατός του Ισραήλ προχώρησε σε νέες «στοχευμένες επιθέσεις» στην Βηρυτό, βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ, με την Δύση να αγωνιά για ευρύτερη κλιμάκωση της πολεμικής συγκρούσεως στην Μέση Ανατολή. Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου ισχυρίζονταν ότι το νέο χειρουργικό πλήγμα στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας είχε στόχο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε το Ισραήλ. Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι σε μια επιδρομή με στόχο πολυκατοικία στην Βηρυτό σκοτώθηκε ο Ιμπραχίμ Κουμπαϊσί, επί κεφαλής της μονάδος ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής οργανώσεως.

Παραλλήλως ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χάλεβι, ετόνισε ότι ο στρατός «θα επιταχύνει τις επιθετικές ενέργειες και θα ενισχύσει όλες τις μονάδες, διότι δεν πρέπει να αφήσουμε την Χεζμπολλάχ να ξεφύγει, θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη ισχύ». Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Νετανυάχου εδήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι κατά της Χεζμπολάχ». Από την πλευρά της η τρομοκρατική οργάνωση υπεστήριξε ότι στοχοθέτησε αρκετούς ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους κατά την διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου εκρηκτικών υλών σε απόσταση 60 χιλιομέτρων μέσα στο Ισραήλ. Προσέθεσε ακόμη ότι επετέθη σε τρία διαφορετικές κύματα στο αεροδρόμιο Μεγκίντο, κοντά στην βόρειο ισραηλινή πόλη Αφούλα.

Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής ανησυχία έχει ενταθεί διότι η κλιμάκωσις των μαχών εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, και η περιφερειακή δύναμη Ιράν, η οποία έχει αντιπροσώπους σε όλη την Μέση Ανατολή (την Χεζμπολάχ, τους Χούτι της Υεμένης και ένοπλες ομάδες στο Ιράκ), είναι θέμα χρόνου να παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Οι εκκλήσεις για διπλωματία αυξάνονται καθώς η σύγκρουσις επιδεινώνεται, με τον επί κεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ, να προτρέπει όλα τα κράτη και τους φορείς με επιρροή να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση στον Λίβανο, χωρίς ωστόσο να καταθέτει κάποιο σχετικό πλάνο. Σε ό,τι αφορά στην Ρωσσία, εδήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν πλήρως την πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή, ενώ οι ΗΠΑ, που φοβούνται αντίποινα, μέσω του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπυ προειδοποιούν τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να αποχωρήσουν όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πτήσεις.

estianews.gr