Το σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να προστατεύσουν τις τράπεζες αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς την σταθεροποίηση του συστήματος», όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στους «FT», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson.

Το σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να προστατεύσουν τις τράπεζες αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς την σταθεροποίηση του συστήματος», όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στους «FT», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson.

Στην συνέντευξή του ο κ. Paulson τονίζει ότι «για πρώτη φορά βλέπετε μία δράση η οποία είναι συστηματική, που κτυπά το κακό στην ρίζα του», αναφερόμενος στην «αντίδραση» στην πιστωτική κρίση.

Ο κ. Paulson τονίζει ότι σε καμία περίπτωση η δράση των ΗΠΑ δεν σημαίνει «τέλος της πιστωτικής κρίσης» και προσθέτει ότι τα αποτελέσματά της «θα χρειαστούν χρόνο για να καταγραφούν».

Όμως δηλώνει «είμαι περισσότερο αισιόδοξος».

Μέχρι το σχέδιο διάσωσης να «περάσει» από τις αρμόδιες αρχές οι ΗΠΑ εξ ανάγκης εργάζονταν «για κάθε περίπτωση ξεχωριστά», χρησιμοποιώντας όχι και τόσο κατάλληλες πολιτικές. «Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει. Όμως είμαι ικανοποιημένος γιατί τα βήματα που έγιναν σήμερα είναι προς την ορθή κατεύθυνση».

Παράλληλα τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα αγοράς «τοξικών» παγίων από τις τράπεζες, το οποίο «ταιριάζει πολύ καλά με το σχέδιο αγοράς μετοχών σε αυτές». Μάλιστα τονίζει ότι θα ήταν λάθος οι δύο πολιτικές να θεωρηθούν ανταγωνιστικές, καθώς και οι δύο έχουν ως βασικό στόχο τις κεφαλαιουχικές ενέσεις.

«Τα πάντα αφορούν το κεφάλαιο», τονίζει και προσθέτει «όλο το πρόγραμμα Tarp αφορά το κεφάλαιο. Μπορούμε να στηρίξουμε το κεφάλαιο μέσω αγοράς «τοξικών» παγίων. Μπορούμε να στηρίξουμε το κεφάλαιο μέσω εγγυήσεων, τις οποίες οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά. Μπορούμε να το στηρίξουμε με άμεσες «ενέσεις» ρευστότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Paulson το «πρώτο πακέτο» των 250 δισ. δολαρίων είναι μόνο η αρχή. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στοχεύουμε να «ρίξουμε» περισσότερα κεφάλαια, καθώς αυτό είναι που χρειάζεται το σύστημα, ενώ διαθέτουμε αρκετά «εργαλεία» δράσης».

Ο κ. Paulson υπερασπίζεται τους όρους υπό τους οποίους οι αμερικανικές τράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρατικά κεφάλαια – τους οποίους αρκετοί τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως περισσότερο ήπια σε σύγκριση με το αντίστοιχο βρετανικό πρόγραμμα.

«Στόχος του προγράμματος ήταν να ενθαρρύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που τους προσφέρουμε», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «δεν είχαμε ως στόχο να τους τιμωρήσουμε».

Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι το πρόγραμμα δεν αφορά τράπεζες οι οποίες «βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής», αλλά αυτές που είναι «επιτυχημένες και υγιείς».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η προσφορά κεφαλαίων από το δημόσιο γίνεται με περισσότερο ευνοϊκούς όρους από αυτούς που διαθέτουν τα ιδιωτικά κεφάλαια που επιθυμούν να επενδύσουν, ιδιαίτερα εν τω μέσω της πιστωτικής κρίσης.

Όμως αναφέρει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις που έχουν σε τράπεζες οι οποίες είναι υγιείς, καθώς γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει εάν αυτό χρειαστεί.

Ο κ. Paulson εμφανίζεται, πάντως, πολύ προσεκτικός στο να υποσχεθεί ότι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορέσει να επιφέρει και ταχύτατη ανάκαμψη στην οικονομία, η οποία έχει εμφανίζει ενδείξεις περαιτέρω υποχώρησης το τελευταίο διάστημα.

«Η Ιστορία μας διδάσκει ότι η έγκαιρη παρέμβαση μειώνει τις επιπτώσεις του κόστους για τους φορολογούμενους», υποστηρίζει και καταλήγει «το καλύτερο που μπορούμε να πράξουμε για την οικονομία είναι να σταθεροποιήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να το επαναφέρουμε σε ομαλή λειτουργία».

(Από www.euro2day.gr/ΠΗΓΗ : FT.com, 15/10/2008)