Ηταν αναμενόμενο ότι μια μεγάλη άνοδος θα ακολουθούσε μετά από μια τεράστια πτώση. Μετά από μία περίοδο που πραγματοποιούνταν πωλήσεις και αγορές χωρίς διακρίσεις, χθες επέστρεψε στις αγορές ένας βαθμός διαφοροποίησης. Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Η αγορά ομολόγων εκτιμά ότι η κίνηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να αγοράσει μερίδια στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ απομακρύνει τον κίνδυνο της γενικής κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

Ηταν αναμενόμενο ότι μια μεγάλη άνοδος θα ακολουθούσε μετά από μια τεράστια πτώση. Μετά από μία περίοδο που πραγματοποιούνταν πωλήσεις και αγορές χωρίς διακρίσεις, χθες επέστρεψε στις αγορές ένας βαθμός διαφοροποίησης. Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά.

Η αγορά ομολόγων εκτιμά ότι η κίνηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να αγοράσει μερίδια στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ απομακρύνει τον κίνδυνο της γενικής κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Από την Παρασκευή το κόστος της ασφάλισης έναντι πιθανών χρεοστασίων των μεγαλύτερων αμερικανικών έχει μειωθεί περίπου στο μισό.

Αυτή η κρίση αφορούσε εξαρχής κυρίως το τραπεζικό σύστημα, γι’ αυτό είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι άλλες αγορές δεν ανταποκρίθηκαν πιο δυναμικά. Τα αρχικά ράλι στις μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ «έμειναν από καύσιμα».

Οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου, όπως η βιομηχανία και η τεχνολογία κατέγραψαν απώλειες. Τα εμπορεύματα μόλις που κινήθηκαν. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι τόσο οι τιμές των εμπορευμάτων όσο και των μετοχών έδειχναν ακόμη ότι είναι υπερβολικά χαμηλές μετά την τεράστια υποχώρηση που σημείωσαν.

Η αστάθεια των μετοχών, όπως μετρήθηκε από τον δείκτη Vix, δεν μειώθηκε σχεδόν καθόλου, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε επίπεδα ιστορικά χαμηλά. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν, αλλά τα κέρδη του ήταν περιορισμένα. Αυτό δείχνει ότι η αποστροφή των επενδυτών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Ποιες είναι οι ανησυχίες; Θα μπορούσαν ακόμη να κάνουν την εμφάνισή τους νέα θύματα από τις εξελίξεις του περασμένου μήνα, κυρίως στον τομέα των hedge funds.Οι αναπτυσσόμενες αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά επιτόκια δανεισμού, καθώς τα νομίσματά τους έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση.

Ακόμη κι αν απετράπη η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ο αντίκτυπος του «κραχ» των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος. Και το γεγονός αυτό εμποδίζει τις μετοχές να κινηθούν ανοδικά.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 15/10/2008)