Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα, καθώς οι έμποροι αξιολόγησαν τους κινδύνους εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να αναμένεται να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το Brent κινείται πέριξ των 75 δολαρίων το βαρέλι, σε πορεία για τη μεγαλύτερη σειρά ημερήσιων κερδών από τον Αύγουστο

ενώ το WTI ήταν πάνω από τα 71 δολάρια. Το Ισραήλ έχει απειλήσει με αντίποινα κατά του Ιράν, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να απέχει από επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.

Η αγορά πετρελαίου έχει καθηλωθεί από την τελευταία κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία έρχεται μετά από ένα χρόνο αναταραχής, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στη Γάζα, τον Λίβανο, την Υεμένη και αλλού. Η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εφοδιασμού και οι έμποροι ανησυχούν ότι η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει τις ροές, εάν επιτεθούν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή μπλοκαριστούν οι οδοί εφοδιασμού.

Ένα σημαντικό χτύπημα από το Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά, σύμφωνα με την Citigroup Inc. Εάν το Ισραήλ χτυπήσει δευτερεύουσες υποδομές, όπως περιουσιακά στοιχεία κατάντη, θα μπορούσαν να χαθούν 300.000 έως 450.000 βαρέλια παραγωγής, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Francesco Martoccia.

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις των τιμών προκάλεσαν την εκτίναξη του δείκτη της τεκμαρτής μεταβλητότητας του Brent στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου σχεδόν έτους. Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης έχουν επίσης πάρει έναν ανοδικό τόνο, με τις στρεβλώσεις του Brent να ευνοούν πλέον τις κλήσεις - οι οποίες επωφελούνται όταν οι τιμές αυξάνονται - έναντι των αντίθετων θέσεων από το κλείσιμο της Τετάρτης.

«Οι έμποροι που διαλύουν τα short στοιχήματα θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του αργού υψηλότερα σε ένα ευρύτερο ασφάλιστρο κινδύνου πολέμου», δήλωσε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence Henik Fung, αναφερόμενος στους επενδυτές που εγκαταλείπουν τα στοιχήματα ότι οι τιμές θα πέσουν. 

«Οι έμποροι που διαλύουν τα short στοιχήματα θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του αργού προς τα πάνω λόγω ενός ευρύτερου πριμ πολεμικού κινδύνου», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence Henik Fung, αναφερόμενος στους επενδυτές που εγκαταλείπουν τα στοιχήματα ότι οι τιμές θα πέσουν. «Το WTI θα μπορούσε να επανεξετάσει τα 80 δολάρια βραχυπρόθεσμα».

Πέρα από την κρίση, υπάρχουν ενδείξεις για άφθονες προμήθειες. Ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να αποκαταστήσει μέρος της κλειστής δυναμικότητάς του, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από τον Δεκέμβριο μετά από δίμηνη καθυστέρηση. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη αύξησή τους εδώ και περίπου πέντε μήνες.