Τους κινδύνους από τις αγορές θεωρούν πιο σοβαρούς οι τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επόμενο εξάμηνο, ενώ ακολουθούν τα ρίσκα από το χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Στην ετήσια έκθεση που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναφέρεται στις τραπεζικές δομές στην Ε.Ε., οι 112 τράπεζες που συμμετέχουν προβληματίζονται για την αβεβαιότητα των συνθηκών που επικρατούν, ειδικά στις κεφαλαιαγορές και τις πιστωτικές αγορές.

Τους κινδύνους από τις αγορές θεωρούν πιο σοβαρούς οι τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επόμενο εξάμηνο, ενώ ακολουθούν τα ρίσκα από το χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Στην ετήσια έκθεση που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναφέρεται στις τραπεζικές δομές στην Ε.Ε., οι 112 τράπεζες που συμμετέχουν προβληματίζονται για την αβεβαιότητα των συνθηκών που επικρατούν, ειδικά στις κεφαλαιαγορές και τις πιστωτικές αγορές. Και φυσικά, με αυτά τα ρίσκα συνδέονται οι ανησυχίες που προκύπτουν από το αυξανόμενο κόστος χρήματος και την έλλειψη ρευστότητας.

Οπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ, τα αποτελέσματά της διαφοροποιούνται από εκείνες των προηγούμενων ετών, στις οποίες αναδεικνύεται το μακροοικονομικό περιβάλλον ως ο βασικός παράγοντας ρίσκου για τις τράπεζες. Στον αντίποδα, τα ρίσκα από τις κανονιστικές εξελίξεις θεωρούνται μικρής σημασίας, πιθανώς γιατί οι αβεβαιότητες που προέκυψαν από βασικές κανονιστικές πρωτοβουλίες, όπως η Mifid, έχουν περιοριστεί αισθητά.

Τα ρίσκα

Από πλευράς ΕΚΤ σημειώνεται πάντως ότι, ανεξαρτήτως της κατάταξης που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες, τα ρίσκα κάθε κατηγορίας παραμένουν σημαντικά και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τίθενται υπό έλεγχο. Οι τράπεζες αναμένουν ότι η σημασία των ρίσκων από τις αγορές και το χρηματοοικονομικό περιβάλλον θα αυξηθεί περαιτέρω στην περίοδο ως το Μάρτιο του 2009, την οποία εξετάζει η έρευνα. Εάν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί, η αρνητική επίδραση μπορεί να είναι πολύ έντονη, σημειώνουν οι συμμετέχοντες.

Συγκέντρωση

Η έρευνα αναφέρεται στη διαδικασία συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς που συνεχίστηκε το 2007 με τάση περιορισμού πάντως. Ο αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε από 8.512 σε 8.350 και όπως επισημαίνεται, η συγκέντρωση της αγοράς οφείλεται τόσο στη μείωση του αριθμού όσο επίσης και στην ενδυνάμωση ορισμένων ομίλων, ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας συγχωνεύσεων.

Ενώ ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων μειώθηκε το 2007, αυξήθηκε η αξία τους και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπερέβη τις επιδόσεις του 2000 που ήταν το προηγούμενο έτος - ρεκόρ. Επιπλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η αύξηση των εξαγορών από ευρωπαϊκούς ομίλους, τραπεζών σε τρίτες χώρες που υπερέβησαν σε αριθμό τις εντός Ε.Ε. εξαγορές.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 14/10/2008)