Από αυτές τις συγκρίσεις στην αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας προκύπτει σημαντική υστέρηση της ΕΕ σε σχέση με τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές της. Η υστέρηση αυτή εξηγείται, όπως γράφει η Εκθεση, κυρίως από την αδυναμία της ΕΕ να ακολουθήσει την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στην πρώτη φάση (τη δημιουργία του Διαδικτύου), όπου έμεινε πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα

Η Εκθεση υποδεικνύει τι πρέπει να γίνει ώστε η ΕΕ να μη χάσει και τη δεύτερη φάση της ψηφιακής επανάστασης που είναι κυρίως το cloud computing, η ρομποτική και η τεχνική νοημοσύνη, όπου ήδη η Ευρώπη κατέχει σημαντικά μερίδια της παγκόσμιας αγοράς. Οπως υποστηρίζει η Εκθεση, για να ανταγωνισθεί η ΕΕ με αξιώσεις τις ΗΠΑ και την Κίνα στους τομείς τεχνολογικής αιχμής πρέπει να γίνουν μεγάλα βήματα στην ευελιξία των αποφάσεων και κυρίως στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την Τραπεζική Ενωση, την Ενωση των Κεφαλαιαγορών και τη Δημοσιονομική Ενωση.

Οπως γράφει, η ανάληψη μεγάλων επενδύσεων της τάξης των 700-800 δισ. (δηλ. περίπου το 4,5% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ) κυρίως σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δημόσια στήριξη μέρους των επενδύσεων αυτών (κατά 25%). Η Εκθεση Ντράγκι προτείνει συνεπώς δανεισμό από κοινού της ΕΕ, όπως έγινε στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή με την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων.

Είναι προφανές ότι η χώρα μας, ως μια περιφερειακή χώρα που μετέχει στη Νομισματική Ενωση, έχει μόνο να ωφεληθεί από τις προτάσεις Ντράγκι, δηλαδή από τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση στον τραπεζικό τομέα, τις κεφαλαιαγορές και τον δημοσιονομικό τομέα.

Επιπλέον, η ευελιξία στις αποφάσεις και η αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογικούς τομείς με δανεισμό από κοινού μπορεί να έχει θετικές συνέπειες στη χώρα μας. Οταν η ΕΕ ως σύνολο υστερεί σε παραγωγικότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ (μόνο 80%) και την Κίνα, η χώρα μας βρίσκεται σε ακόμη χαμηλότερο σημείο (περίπου 60% του μέσου όρου της ΕΕ). Επίσης, αν στην ΕΕ ως σύνολο χρειάζεται να αυξηθούν οι επενδύσεις, στη χώρα μας, όπου το επενδυτικό κενό, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, φθάνει στις 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, γίνεται φανερό πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται.

Επιπλέον, καθώς η Εκθεση Ντράγκι υποδεικνύει τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ, εμμέσως δείχνει και τι πρέπει να γίνει και στη χώρα μας στο ζήτημα της ενίσχυσης των επενδύσεων σε τομείς τεχνολογικής αιχμής. Βεβαίως, αν η ΕΕ προχωρήσει στην κατεύθυνση που υποδεικνύει η Εκθεση Ντράγκι, θα διευκολυνθεί προφανώς και η χώρα μας στην αναπτυξιακή της προσπάθεια.

*Ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας είναι καθηγητής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ")