Ρωσία: Η Κινεζική Chery Συναρμολογεί Αυτοκίνητα σε Εγκατελειμμένα Εργοστάσια Ανταγωνιστών

Ρωσία: Η Κινεζική Chery Συναρμολογεί Αυτοκίνητα σε Εγκατελειμμένα Εργοστάσια Ανταγωνιστών
energia.gr
Πεμ, 10 Οκτωβρίου 2024 - 14:52

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery ξεκίνησε να συναρμολογεί αυτοκίνητα στη Ρωσία προς πώληση στη χώρα σε τρία εργοστάσια που εγκατέλειψαν οι δυτικές ααυτοικινητοβιομηχανίες, ανάμεσά τους η Volkswagen και η Mercedes, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters που συνομίλησε με πέντε ανώνυμες πηγές

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κατακτήσει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς αυτοκινήτων της Ρωσίας όσον αφορά τις πωλήσεις από τότε που οι περισσότερες δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τώρα, επεκτείνουν την εμβέλειά τους επιδιώκοντας να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πώς το Πεκίνο παίζει πιο σημαντικό ρόλο στο μεταβαλλόμενο μεταποιητικό τοπίο και οικονομία της Ρωσίας μετά την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κατακτήσει περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεων στη ρωσική αγορά αυτοκινήτων

Chery: Εισαγωγή και… παραγωγή οχημάτων στη Ρωσία

Εκτός από τις εισαγωγές αυτοκινήτων στη Ρωσία, η Chery, η οποία καταλαμβάνει σχεδόν το ένα πέμπτο των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στη Ρωσία, εισάγει σχεδόν ολοκληρωμένα αυτοκίνητα και ολοκληρώνει τη συναρμολόγηση σε τρία ρωσικά εργοστάσια, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων της Κίνας είναι πιθανό να ποντάρει στην ισχυρή ζήτηση στη χώρα καθώς η εγχώρια αγορά της Ρωσίας αντιμετωπίζει το πρόβλημα της περιορισμένης παραγωγής και της χαμηλής παραγωγική ικανότητα, όπως ανέφεραν οι πηγές.

Η Chery ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι προμηθεύει τη ρωσική αγορά με επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει ή να αγοράσει τα εργοστάσια π0ου ήδη χρησιμοποιεί στη Ρωσία.

Τα παγκόσμια σχέδια επέκτασης της Chery προβλέπουν ότι η εταιρεία θα εισέλθει σε περισσότερες από 60 νέες αγορές τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε τον Ιούλιο ο Αντιπρόεδρος Shawn Xu.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει τους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα, τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα της Chery θα υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό.

Τα σχέδια της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας να κατασκευάσει ορισμένα μοντέλα στη Ρωσία έλαβαν έγκριση για συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας, όπως δείχνουν τα ρωσικά έγγραφα που χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο και εξετάστηκαν από το Reuters.

Nέο μοντέλο Xcite

Σε εργοστάσια που κάποτε ανήκαν σε Volkswagen, Mercedes-Benz και Nissan, τα μοντέλα Tiggo SUV και Exeed της Chery βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής, υπό την επίβλεψη των νέων Ρώσων ιδιοκτητών των εργοστασίων, δήλωσαν στο Reuters αντιπρόσωποι αυτοκινήτων και δύο πηγές σε γνώση του θέματος.

Στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της Αγίας Πετρούπολης, που πούλησε η ιαπωνική Nissan στο ρωσικό κράτος στα τέλη του 2022, το Tiggo 7 μετονομάζεται σε Xcite X-Cross 7, σύμφωννα με το Reuters.

Το Xcite κέρδισε την τίτλο της «καλύτερης νέας μάρκας» στη Ρωσία σε μια τελετή απονομής βραβείων SUV στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το εργοστάσιο, όταν ξεκίνησε την παραγωγή τον Ιανουάριο, είχε ανακοινώσει ότι συνεργαζόταν με έναν ανώνυμο «διεθνή εταίρο». Έχει πουλήσει 3.447 αυτοκίνητα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.

Η μετονομασία ενός κινεζικού αυτοκινήτου σε ρωσικό αντικατοπτρίζει την προσέγγιση που ακολουθήθηκε με το Moskvich της σοβιετικής εποχής, το οποίο αναβίωσε στο πρώην εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα το 2022.

Το Moskvich ήταν ένα μετονομασμένο συμπαγές crossover κατασκευασμένο από την κινεζική JAC, με τον εξοπλισμό της, το οποίο λανσαρίστηκε στη ρωσική αγορά στα τέλη του 2022.

Η Chery και η Ρωσία επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τη δημοσιότητα σχετικά με την παραγωγή στη Ρωσία, είπε μια από τις πηγές.

Οι ενέργειες της εταιρείας στη Ρωσία είναι εντελώς ξεχωριστές από τα ευρωπαϊκά σχέδια επέκτασής της, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος στα κεντρικά γραφεία της Chery στην Ευρώπη στη Φρανκφούρτη.

(από ot.gr)