Το Τελικό Πρόγραμμα των Ακροάσεων των Ορισθέντων Επιτρόπων στο ΕΚ - Στις 4 Νοεμβρίου η Ακρόαση του Απ. Τζιτζικώστα

Το Τελικό Πρόγραμμα των Ακροάσεων των Ορισθέντων Επιτρόπων στο ΕΚ - Στις 4 Νοεμβρίου η Ακρόαση του Απ. Τζιτζικώστα
του Χρυσόσοτομου Μπίκατζικ
Πεμ, 10 Οκτωβρίου 2024 - 15:19

Στις 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ορισθέντα Έλληνα επιτρόπου, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος προορίζεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών και του Τουρισμού. Οι ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των ακροάσεων των ορισθέντων Επιτρόπων, που ενέκρινε σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ακρόαση του Έλληνα επιτρόπου, Απ. Τζιτζικώστα θα πραγματοποιηθεί από την επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του ΕΚ, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Στις 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι ακροάσεις των έξι εκτελεστικών αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: του Ιταλού, Ραφαέλε Φίτο (Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις), της Εσθονής, Κάγια Κάλας (Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ), του Γάλλου, Στεφάν Σεζουρνέ (Ευημερία και βιομηχανική στρατηγική), της Ισπανίδας, Τερέζα Ριμπέιρα (Καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση), της Φινλανδής Χένα Βιρκούνεν (Τεχνολογία, Ασφάλεια και Δημοκρατία) και της Ρουμάνας Ροχάνα Μινζάτου (Άνθρωποι, Δεξιότητες και Ετοιμότητα).

Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν επίσης τις γραπτές ερωτήσεις που προετοιμάστηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές, στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν οι ορισθέντες επίτροποι έως τις 22 Οκτωβρίου.

Κάθε ακρόαση θα ακολουθείται από μια συνεδρίαση στην οποία οι πρόεδροι των επιτροπών και οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων ομάδων (συντονιστές) θα αξιολογούν την απόδοση του ορισθέντος Επιτρόπου που μόλις άκουσαν.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα όλων των ακροάσεων και θα διαβιβάσει τη σύστασή της στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η τελευταία θα ανταλλάξει απόψεις και θα αποφασίσει εάν θα κλείσει τις ακροάσεις στη συνεδρίασή της στις 21 Νοεμβρίου. Θα αποφασίσει επίσης να εγγράψει την ψηφοφορία για το Σώμα ως σύνολο στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Το νέο Σώμα των Επιτρόπων πρέπει να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, με ονομαστική κλήση. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου (25-28) Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για συγκρούσεις συμφερόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ανοίξε ο δρόμος για τις ακροάσεις των ορισθέντων επιτρόπων

Το «πράσινο φως» για να προγραμματιστούν οι ακροάσεις και για τους/τις 26 ορισθέντες/είσες επιτρόπους, έδωσε πριν από λίγο η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του ελέγχου για συγκρούσεις συμφερόντων των υποψήφιων μελών που θα κληθούν να συγκροτήσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  
Με άλλα λόγια, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (JURI) ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εξέτασης τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων για τους/τις ορισθέντες/είσες επιτρόπους, σε συνάρτηση με τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια τους και τώρα το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι οι ακροάσεις, καθώς κάθε ορισθείς/είσα επίτροπος θα βρεθεί ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ακροάσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου. 
Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων είναι αρμόδια για την αξιολόγηση δυνητικών ή πραγματικών συγκρούσεων συμφερόντων κάθε ορισθέντος/είσας Επιτρόπου και η διαδικασία είναι εμπιστευτική και η θετική έκβασή της (η οποία επιβεβαιώνεται εγγράφως) αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, όπως προβλέπεται, οι δηλώσεις συμφερόντων που υποβλήθηκαν προς εξέταση θα αναρτηθούν στην ειδική ιστοσελίδα πριν από την έναρξη των ακροάσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία) δήλωσε: «Η Επιτροπή μας πραγματοποίησε αμερόληπτη και σε βάθος ανάλυση των δηλώσεων συμφερόντων των ορισθέντων Επιτρόπων, εξετάζοντας πιθανές συγκρούσεις σε συνάρτηση με τα ανατεθειμένα χαρτοφυλάκια. Όπου κρίναμε ότι οι πληροφορίες ήταν ελλιπείς, ζητήσαμε περαιτέρω λεπτομέρειες, προκειμένου να αξιολογήσουμε όλα τα σχετικά στοιχεία και να καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας». 
Πρόσθεσε, δε, ότι «από διαδικαστική άποψη, μπορεί να προκύψει κάποια εύλογη κριτική για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε και να προτείνουμε τροποποιήσεις αν χρειαστεί», υπογραμμίζοντας, όπως είπε, ότι «σήμερα θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους ευρωβουλευτές της επιτροπής JURI για την ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία και τη διαφύλαξη των συμφερόντων όχι μόνο της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, αλλά κυρίως των Ευρωπαίων πολιτών, μέσω της ενδελεχούς εξέτασης όλων των δεδομένων και πληροφοριών που είχαμε στη διάθεσή μας». 

«Χαίρομαι που η Επιτροπή μας, μαζί με όλες τις άλλες κοινοβουλευτικές επιτροπές, θα είναι πλέον σε θέση να επικεντρωθεί στις ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων», κατέληξε στη δήλωσή του. 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)