Το πετρέλαιο υποχώρησε - ενώ παρέμεινε σε πορεία για δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο - καθώς το Ισραήλ ετοίμασε σχέδια για αντίποινα κατά του Ιράν, αυξάνοντας το φάσμα των διαταραχών στις προμήθειες αργού από τη Μέση Ανατολή. Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, το Brent ήταν πέριξ των 79 δολαρίων το βαρέλι, περισσότερο από 1% υψηλότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ το West Texas Intermediate ήταν κάτω από τα 76 δολάρια. Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεδρίασε χθες Πέμπτη για να συζητήσει 

πώς και πότε η χώρα θα απαντήσει στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η παγκόσμια αγορά αργού έχει μηδενίσει τους πιθανούς κινδύνους προσφοράς αυτόν τον μήνα μετά την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει συμβουλέψει κατά της επίθεσης σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ, η πιθανότητα παραμένει, θέτοντας τους επενδυτές σε εγρήγορση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη κίνηση του έθνους του θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ' όλα αιφνιδιαστική», ενώ το Ιράν δεσμεύτηκε να απαντήσει με τη σειρά του σε οποιαδήποτε επίθεση, αυξάνοντας την προοπτική μιας νέας ανταλλαγής «τίτλου προς τίτλο». Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εφοδιασμού σε αργό πετρέλαιο και η περιοχή φιλοξενεί αρκετά κρίσιμα σημεία αποχέτευσης.

«Η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να αφήνει τις αγορές να αναρωτιούνται για το πόσες πραγματικές διαταραχές της προσφοράς θα υπάρξουν», δήλωσε ο Jun Rong Yeap, αναλυτής στην IG Asia. Αυτό κράτησε τις τιμές καλά υποστηριζόμενες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά καθώς η προσπάθεια αντιποίνων παρατείνεται, η υπομονή μπορεί να εξαντληθεί και οι αγορές μπορεί να εξασθενίσουν μέρος του πριμ κινδύνου, πρόσθεσε.

Οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τη μεταβλητότητα και έχουν ωθήσει τα hedge funds να προσθέσουν περισσότερες καθαρές θέσεις αγοράς. Ακόμα, οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της κατανάλωσης - ιδίως στην Κίνα - έχουν επιβαρύνει την αγορά. Το Πεκίνο έχει προγραμματίσει μια ενημέρωση για αυτό το Σαββατοκύριακο που αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τόνωση της οικονομίας.