Χρ. Στυλιανίδης: «Να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε όλοι τις διεθνείς εμπορικές οδούς»

Χρ. Στυλιανίδης: «Να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε όλοι τις διεθνείς εμπορικές οδούς»
energia.gr
Παρ, 11 Οκτωβρίου 2024 - 11:45

Τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται συλλογικά με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) για την προώθηση της από-ανθρακοποίησης της ναυτιλίας με ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό τρόπο, υπογράμμισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης στην παρέμβασή του

στο "2024 Green Growth Sustainable Development Forum and Global Forum on Trade (GGSD GTF Forum)" που διοργάνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι στις 10-11 Οκτωβρίου.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα ως η μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία, έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες από-ανθρακοποίησης και ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες και το έργο του ΙΜΟ.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στην κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και αστάθεια που προκαλούν η κρίση στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέδειξε το γεγονός ότι η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα έχει επηρεαστεί άμεσα από τις εξελίξεις οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. «Ο συλλογικός μας στόχος» επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης «είναι να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλότητα του παγκόσμιου εμπορίου».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν επίσημος προσκεκλημένος του ΟΟΣΑ στο 2024 GGSD GTF Forum στο πλαίσιο του οποίου είχε διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Mathias Cormann. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η περαιτέρω ανάδειξη της ναυτιλίας στις πρωτοβουλίες του ΟΟΣΑ. Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση ως μία από τις ηγετικές δυνάμεις στην παγκόσμια ναυτιλία.