και τους δημοσιογράφους κκ. Νικόλ Λιβαδάρη και Παύλο Πανταζόπουλο, Ως αιτίες των προβλημάτων αυτών ο κ. Σταμπολής κατονόμασε την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν από τον Ιούλιο ως και τον Σεπτέμβριο σε όλη την περιοχή καθώς και το θέμα του target model, και κυρίως της προτεραιοποίησης του φυσικού αερίου στη λειτουργία της καθημερινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταμπολής, το τελευταίο ζήτημα είναι δομικό καθώς έτσι λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας και το λεγόμενο target model γενικότερα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΕΝΕ, βασική πτυχή του προβλήματος είναι ότι το target model είναι φτιαγμένο για χώρες οι οποίες έχουνε μία αρκετά διαφοροποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ενώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής από ΑΠΕ, που μπαίνει στο σύστημα, κινείται εκτός Χρηματιστηρίου Ενέργειας με διμερή συμβόλαια. Αντίθετα, στην Ελλάδα, όλη η παραγωγή διέρχεται μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Αυτά είναι δύο βασικά σημεία διαφοροποίησης της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Σταμπολής, ο οποίος, στη συνέχεια, εκτίμησε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μία αναθεώρηση του target model. Ήδη, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναμόρφωση του target model, το λεγόμενο European Electricity Market Reform, το οποίο έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Όπως εκτίμησε, το 2025 θα υπάρξουν πολύ καθοριστικές και δεσμευτικές προτάσεις.
Οι αλλαγές που αναμένεται να έχει το κυοφορούμενο νέο μοντέλο θα αφορούν την προτεραιοποίηση των τεχνολογιών. Όπως ανέλυσε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, ενώ αυτή τη στιγμή δίνεται προτεραιοποίηση στις μονάδες φυσικού αερίου - που είναι και η πιο ακριβές – με το νέο μοντέλο θα υπάρξει μία διαφοροποίηση ώστε να υπάρξει μία ίση αντιμετώπιση των ΑΠΕ, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχανε καθόλου μέσα στο ηλεκτρικό μείγμα.
Ωστόσο, όπως εκτίμησε, αυτή η βασική διαφοροποίηση δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα. Συνεπώς, όπως σημείωσε ο κ. Σταμπολής, η πρόσφατη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, από κοινού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προς την Κομισιόν για τα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη, είναι αποτελεί μία σωστή πολιτική κίνηση διότι αυξάνει την πολιτική πίεση στης Βρυξέλλες. Με την παρέμβαση αυτή, οι τρεις χώρες της ΝΑ Ευρώπης λένε προς την Κομισιόν ότι το target model μπορεί να λειτουργεί πολύ καλά για τη Βόρειο και την Κεντρική Ευρώπη, όμως για τις χώρες της δικής μας περιοχής, για μία σειρά από λόγους, δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε.
Κατά συνέπεια, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε, είναι μία επιτάχυνση της διαδικασίας αναθεώρησης του target model, ενώ, την ίδια στιγμή, ανεβάζουμε λίγο το ελληνικό προφίλ, λέγοντας ότι «εμείς έχουμε υψηλότερο κόστος ενέργειας για αυτούς τους λόγους οι οποίοι είναι γνωστοί και δεν οφείλονται σε εμάς αποκλειστικά».