Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανέφερε σχετικά τα εξής: «Η Υφυπουργός μας ενημέρωσε εκ του σύνεγγυς για την επιτυχημένη έκβαση της διεκδίκησής μας για τα μεταλλευτικά τέλη του 2023, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Δήμο για την πρόσφατη ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Λίγες μέρες αργότερα, ακολούθησε η ανάρτηση της σχετικής απόφασης στη Διαύγεια και η κοινοποίησή της στον Δήμο. Ο διπλασιασμός των μεταλλευτικών τελών για το 2023, είναι ακόμα ένας σταθμός της προσπάθειας που έχει ως προορισμό την σταθερή αύξηση των τελών που αποδίδεται κατ` έτος στον Δήμο Αριστοτέλη, στο μέγιστο προβλεπόμενο ποσοστό (40%) και την αύξηση του ποσοστού αυτού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να εξασφαλίζουμε το μέγιστο ποσοστό κάθε χρόνο, με εντατική διεκδίκηση που οδηγεί στην αναγνώριση του δίκαιου χαρακτήρα του αιτήματός μας από την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Το ίδιο διεκδικούμε και για το 2024 ήδη, αλλά ο μεγάλος στόχος παραμένει η διεύρυνση και μονιμοποίηση του ποσοστού τελών που βάσει νόμου αντιστοιχεί στον Δήμο μας. Θυμίζω, ότι αποτελεί σημαντική κατάκτηση και η αναδρομική αύξηση των μεταλλευτικών τελών για έτη, προ του 2019 που αναλάβαμε για πρώτη φορά καθήκοντα ως Διοίκηση του Δήμου. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι στην ηγεσία του ΥΠΕΝ, υπάρχουν πρόσωπα σαν την Αλεξάνδρα Σδούκου, που όχι μόνο γνωρίζει καλά το αντικείμενο, αλλά επιπλέον αντιλαμβάνεται και ενστερνίζεται την δίκαιη και απολύτως τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία μας, υπέρ της μέγιστης δυνατής ενίσχυσης του τόπου και της τοπικής κοινωνίας που συμβιώνει με την μεταλλευτική επένδυση και δραστηριότητα.»
Για τον Δήμο Αριστοτέλη η παρουσία της «Ελληνικός Χρυσός», είναι καθοριστική για την ευημερία και ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής, με την ετήσια απόδοση των μεταλλευτικών τελών στο Ελληνικό Δημόσιο για την δραστηριότητά της, να χρηματοδοτεί τις υποδομές και τις αναπτυξιακές πολιτικές του δήμου στον οποίο ανήκει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2020 έως και το 2022, ο Δήμος Αριστοτέλη έλαβε αυξημένα μεταλλευτικά τέλη, τα οποία για το 2022 ανήλθαν στα 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΥΠΕΝ για τη Μεταλλευτική και Λατομική Δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2022, αντιστοιχεί στο 95,6% του συνόλου των εσόδων που διατίθενται υπέρ των Δήμων, από την εκμετάλλευση μεταλλείων ανά τη χώρα.
Παράλληλα με την απόδοση των μεταλλευτικών τελών στο Δημόσιο, η «Ελληνικός Χρυσός», σχεδιάζει και υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική κοινωνία με επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, την τελευταία δεκαετία να ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι οι κοινωνικές επενδύσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 1,45 εκατ. ευρώ το 2022 και αφορούσαν στην υλοποίηση 137 έργων και δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, το 2023 υλοποίησε 146 έργα και δράσεις συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί να διαθέσει στα επόμενα 20 χρόνια, συνολικά, 80 εκατομμύρια δολάρια για την εκτέλεση σημαντικών έργων κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης.