Σύμπτωση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΕΒ για την επόμενη μέρα της οικονομίας

Απόλυτη σύμπτωση απόψεων για την πορεία προς την ανάπτυξη της χώρας ανάμεσα στην αγορά και την κυβέρνηση καταγράφηκε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεργασία Πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων για να επιτευχθεί το επενδυτικό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα νέο συμβόλαιο δράσης για τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος στη χθεσινή ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου στο Μέγαρο Μουσικής με μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα», επικεντρώθηκε -μεταξύ άλλων- στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που βάζουν «φρένο» στη βιομηχανία.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύο κρίσιμες προκλήσεις: τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Παρά την πρόοδο, συνέχισε, τα περιθώρια βελτίωσης παραμένουν σημαντικά και αναφέρθηκε τόσο στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όσο και στα νέα, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και οι μεγάλες διακυμάνσεις του, η έλλειψη εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και η δυσκολία των ΜμΕ να εξασφαλίσουν επαρκή τραπεζική χρηματοδότηση. Η Ελλάδα πρέπει ως χώρα να παράγει περισσότερα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, προκειμένου να αυξήσει τις εξαγωγές και να υποκαταστήσει τις εισαγωγές. Χρειάζεται αλματώδης και άμεση αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και δη εκείνων που δημιουργούν υψηλότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Τέτοιου είδους επενδύσεις θα επιτρέψουν την αύξηση της παραγωγικότητας που αν και βαίνει βελτιούμενη, παραμένει χαμηλή, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η παραγωγικότητα είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Η Ελλάδα, επισήμανε, χρειάζεται να πραγματοποιήσει άμεσα ένα επενδυτικό άλμα που θα διαρκέσει πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, πρότεινε τις υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις ως ένα συμπληρωματικό επενδυτικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση - εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας, δίνοντας έμφαση στην κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για μια ευημερούσα κοινωνία και οικονομία, και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους και την Πολιτεία στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου επ' ωφελεία όλων.

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε προς τους επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι όσα κίνητρα και να δώσει η Πολιτεία, η ευθύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας παραμένει ατομική.

Συνέχεια των μεταρρυθμίσεων

«Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην εκδήλωση του ΣΕΒ, κάνοντας λόγο για μια ποιοτική μεταβολή στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύω ότι είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας, με διακριτούς ρόλους, σαφείς κανόνες και κοινές προοπτικές [...] ώστε η εθνική πρόοδος να απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε κλείσει το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι στις προκλήσεις «πρέπει να απαντήσουμε με σοβαρές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις γίνονται πραγματικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 5,5%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αναφορικά με τα εργασιακά, σημείωσε ότι «η ψηφιακή πραγματικότητα έρχεται να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, το κτηματολόγιο και τα νέα χωροταξικά πλαίσια είναι ίσως η πιο σημαντική αθέατη μεταρρύθμιση».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")