Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΕΣΦΑ 2023: Προστασία Περιβάλλοντος, Στήριξη Τοπικών Κοινωνιών και Διαφάνεια στο Επίκεντρο της Στρατηγικής ESG του Διαχειριστή

Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΕΣΦΑ 2023: Προστασία Περιβάλλοντος, Στήριξη Τοπικών Κοινωνιών και Διαφάνεια στο Επίκεντρο της Στρατηγικής ESG του Διαχειριστή
energia.gr
Πεμ, 31 Οκτωβρίου 2024 - 17:35

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαφάνεια, ο ΔΕΣΦΑ προχώρησε στην δημοσίευση της δεύτερης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για το έτος χρήσης 2023. Ο Διαχειριστής, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, ενσωματώνει τις αρχές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης στην επιχειρηματική του λειτουργία, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα που ενισχύουν τον ρόλο του στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

Η έκθεση για το 2023 παρέχει λεπτομερή επισκόπηση των επιδόσεων, της στρατηγικής και των πρωτοβουλιών της εταιρείας, σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (ESG).

Ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη υποδομών, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση και ανάδειξη των περιοχών, όπου δραστηριοποιείται με τις υποδομές του και περιορίζοντας, έτσι, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λειτουργιών του. Το 2023, ο ΔΕΣΦΑ πέτυχε σημαντική πρόοδο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ενισχύοντας την ενσωμάτωση πράσινων και ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας. Διασφαλίζοντας πως όλες οι νέες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κύριων αγωγών, όπως οι αγωγοί Καρπερής-Κομοτηνής και ο αγωγός της Πάτρας, κατασκευάζονται με προδιαγραφές για τη μεταφορά 100% υδρογόνου, ο ΔΕΣΦΑ θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον χαμηλών ρύπων.

Η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας του ΔΕΣΦΑ, δίνοντας προτεραιότητα στον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και των τοπικών κοινοτήτων και την προαγωγή της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης. Το 2023, ο ΔΕΣΦΑ εισήγαγε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων του, ενώ δημιούργησε συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής διασύνδεσης των αποφοίτων τους. Παράλληλα, υποστήριξε την ανακαίνιση της Χειρουργικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Θριάσιου στην Ελευσίνα.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει δεσμευτεί για μια διακυβέρνηση υψηλών προτύπων, βασισμένη στην ακεραιότητα, τη συμμόρφωση και την ανθεκτικότητα. Το 2023, η εταιρεία εισήγαγε ένα μοντέλο κατά της διαφθοράς, εφαρμόζοντας μέτρα για τη συμμόρφωση τρίτων και ένα σύστημα παρακολούθησης δώρων για τη διατήρηση της διαφάνειας, ενώ η εταιρεία έλαβε πιστοποίηση ISO 37001:2016 για το Σύστημα Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας.

Η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, σχολιάζοντας την έκδοση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023, δήλωσε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας ως θεμέλιος πυλώνας της στρατηγικής μιας επιχείρησης είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός ανθεκτικού και βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. Με συνέπεια και σύγχρονη οπτική, ο ΔΕΣΦΑ έχει στην καρδιά της αναπτυξιακής του στρατηγικής μια ισχυρή προσέγγιση βιωσιμότητας, εστιάζοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη της κοινωνίας και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG), προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον και να δημιουργήσουμε αξία για τους stakeholders μας και τις τοπικές κοινωνίες. Η δεύτερη Έκθεση ESG αναδεικνύει τις τρέχουσες επιδόσεις μας, τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία μας και τους φιλόδοξους στόχους μας για το μέλλον. Οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε το 2023 αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας σε υπεύθυνες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές και διαφανή διακυβέρνηση, θέτοντας τα θεμέλια για την καθαρή ενέργεια του αύριο. Ο ΔΕΣΦΑ ηγείται στην ενεργειακή μετάβαση, επενδύοντας σε ανθρώπους, καινοτομία και υποδομές του αύριο».


Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΕΣΦΑ 2023 – Σύνοψη

Εισαγωγή

Σε ευθυγράμμιση με τα παγκόσμια πρότυπα βιωσιμότητας, ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύεται να δομήσει μια υπεύθυνη και διαφανή προσέγγιση ως προς την επίτευξη των στόχων του για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG). Η έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2023 παρέχει μια συνολική εικόνα των πρωτοβουλιών, επιτευγμάτων και στόχων της εταιρείας. Η φετινή έκθεση δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα Πρότυπα GRI 2021 και GRI 11 για τον τομέα του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τον Οδηγό ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το πρότυπο SASB «Oil and Gas - Midstream 2018», και αναφέρεται εν μέρει στις κλιματικές χρηματοοικονομικές συστάσεις TCFD, παρουσιάζοντας τη συνεισφορά μας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στην ουδετερότητα άνθρακα, την αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινότητες και τις ισχυρές πρακτικές διακυβέρνησης.

Εταιρικό Προφίλ

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, εστιάζοντας στη μεταφορά, αποθήκευση και διαχείριση φυσικού αερίου και την ταχύτερη ενσωμάτωση ανανεώσιμων αερίων. Καθοδηγούμενοι από αξίες όπως η ακεραιότητα, η συνεργασία, η καινοτομία και η βιωσιμότητα, οραματιζόμαστε την ασφαλή λειτουργία και ανάπτυξη ενός τεχνολογικά προηγμένου δικτύου, το οποίο μεταφέρει και αποθηκεύει καθαρή, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια αερίου.

Οι δραστηριότητές μας υποστηρίζουν τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και συμβάλλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (2023-2032) περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές κατάλληλες για υδρογόνο (H2) και στην αύξηση της δυναμικότητας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), ενισχύοντας την εξαγωγική δυνατότητα της χώρας και την επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, ώστε να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Με έμφαση τόσο στις τρέχουσες όσο και στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες, ο ΔΕΣΦΑ είναι στην κατάλληλη θέση, ώστε να συμβάλει στην εθνική ενεργειακή στρατηγική της χώρας σε συμφωνία με τους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης

Στον πυρήνα της προσέγγισης του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται η δέσμευση στη βιωσιμότητα. Η δική μας στρατηγική ESG περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο στόχων, ενσωματωμένων στις επιχειρηματικές μονάδες και λειτουργίες της εταιρείας υπό την εποπτεία μίας Συντονιστικής Επιτροπής ESG (ESG Steering Committee). Οι κύριοι πυλώνες της στρατηγικής αυτής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  1. Ηγεσία στην Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα: Δημιουργώντας ένα Μέλλον Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα

Ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύεται να ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ευθυγραμμίσει τις δραστηριότητές του με τους διεθνείς κλιματικούς στόχους. Στο πλαίσιο του σχεδίου DESFA 1,5°C Net Zero Scenario, η περιβαλλοντική μας στρατηγική στοχεύει στη μείωση των εκπομπών Scope 1 και 2 κατά 50% μέχρι το 2030 (σε σύγκριση με το 2018) και στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2040, με τελικό στόχο τις μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Οι βασικές πρωτοβουλίες που καθοδηγούν το όραμα αυτό περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και προώθηση της περιφερειακής διασύνδεσης και πρόσβασης σε LNG: Το 2023, ο ΔΕΣΦΑ προώθησε αρκετές στρατηγικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τη Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Αλεξανδρούπολης (FSRU), την κατασκευή νέων σταθμών συμπίεσης στην Κομοτηνή και την Αμπελιά, και ενός αγωγού υψηλής πίεσης στη Δυτική Μακεδονία. Αυτά τα έργα συνδυαστικά ενισχύουν την ικανότητα του δικτύου να διαχειρίζεται αυξημένες ροές αερίου. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν τα σχέδια για τον Κάθετο Διάδρομο, διευκολύνοντας τη διασύνδεση μεταξύ των ενεργειακών συστημάτων Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και επιτρέποντας την αμφίδρομη ροή αερίου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Για να επεκταθεί περαιτέρω η πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ο ΔΕΣΦΑ εγκαινίασε τον πρώτο Σταθμό Φόρτωσης Φορτηγών LNG στη Ρεβυθούσα, επιτρέποντας τη μεταφορά LNG σε περιοχές που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε αέριο και παρέχοντας στις τοπικές επιχειρήσεις μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτικό καύσιμο.
  • Καινοτόμα Έργα και Συνεργασίες: Ο ΔΕΣΦΑ έχει ξεκινήσει το έργο Apollo CO₂ για την ανάπτυξη υποδομών συλλογής CO₂ στην Ελλάδα, συμμετέχοντας επίσης στο COREu, ένα τετραετές έργο του Horizon, το οποίο θα επιταχύνει την ανάπτυξη της συλλογής και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Επιπλέον, συνεργάστηκε με το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας (CERTH) για τη δημιουργία μιας μεθόδου πυρόλυσης αερίου εσωτερικής ανάπτυξης.
  • Υποδομές για ένα Βιώσιμο Μέλλον: Ο αγωγός Δυτικής Μακεδονίας, συμβατός για μεταφορά υδρογόνου, αποτελεί ένδειξη της δέσμευσής μας για την δημιουργία υποδομών μεταφοράς υδρογόνου, υποστηρίζοντας περαιτέρω την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής H2 και στις τρέχουσες εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον ρόλο των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς (TSOs) στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου, αναπτύσσοντας έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και του κλάδου του υδρογόνου. Το 2023, ο ΔΕΣΦΑ εξασφάλισε το status PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έργο της υποδομής υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας, κάτι που αποτελεί κρίσιμο βήμα προς τον μελλοντικό ρόλο της Ελλάδας ως κόμβο μεταφοράς υδρογόνου.
  • Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMS): Το EMS μας είναι σχεδιασμένο να ενισχύει την ενεργειακή αποδοτικότητα και να μειώνει τις διαρροές εκπομπών κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μας.
  1. Κοινωνική Ευθύνη: Ενίσχυση των ανθρώπων και των κοινοτήτων

Η στρατηγική μας επικεντρώνεται στην προώθηση ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού περιβάλλοντος. Παράλληλα, η εταιρεία στηρίζει ενεργά τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα βασικά σημεία αναφοράς για το 2023 περιλαμβάνουν:

  • Ανάπτυξη εργαζομένων και διαφορετικότητα: Αυξήσαμε σημαντικά τις ώρες κατάρτισης ανά εργαζόμενο, ενισχύοντας τις ικανότητες του εργατικού δυναμικού και επενδύοντας στην επαγγελματική ανάπτυξη. Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ προωθεί στην πράξη την ισότητα των φύλων με την αύξηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, αντανακλώντας τη δέσμευσή μας για έναν εργασιακό χώρο χωρίς αποκλεισμούς. Δεσμευόμενοι να αναδείξουμε τη σημασία της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας για την προώθηση ενός φιλόξενου εργασιακού περιβάλλοντος, χωρίς αποκλεισμούς, υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας για το 2024-2025, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή μας στην ελευθερία της έκφρασης, τη συμπερίληψη και τον σεβασμό, επιτρέποντας ένα μέλλον όπου όλοι μπορούν να ευημερούν και να πετυχαίνουν με ίσες ευκαιρίες.
  • Συμμετοχή στην Ανάπτυξη των Τοπικών Κοινωνιών: Ο ΔΕΣΦΑ συνεισφέρει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, όπου λειτουργεί και αναπτύσσεται το δίκτυό μας, μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών ESG, δωρεών, χορηγιών αλλά και επενδύσεων. Το 2023, διαχειριστήκαμε το 88,88%[1] των παραπόνων των κοινοτήτων, ιδίως σε περιοχές που επηρεάζονται από μεγάλα έργα, όπως ο αγωγός Δυτικής Μακεδονίας.
  • Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Με τα υψηλότερα πρότυπα για την ακεραιότητα των υποδομών και τη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, το πλαίσιο υγείας και ασφάλειας του ΔΕΣΦΑ καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και τους εργολάβους. Το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, Υγείας & Ασφάλειας και Περιβάλλοντος (ΠΥΑΠ) προωθεί ασφαλείς πρακτικές μέσω εκτιμήσεων κινδύνου, προληπτικής συντήρησης και διαβουλεύσεων με τους εργαζομένους για θέματα Υγείας και ασφάλειας.
  1. Εταιρική Διακυβέρνηση: Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας

Ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύεται για διαφάνεια και ηθική διακυβέρνηση, διατηρώντας ένα πλαίσιο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τη λογοδοσία και τη διαχείριση κινδύνων. Το 2023, τα κυριότερα σημεία της διακυβέρνησής μας περιλαμβάνουν:

  • Καταπολέμηση της Διαφθοράς και Συμμόρφωση: Ο ΔΕΣΦΑ εισήγαγε το «Μοντέλο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» αλλά και τα ερωτηματολόγια "Know Your Counterparty" (KYC) για συμμόρφωση τρίτων, ενισχύοντας την εταιρική πολιτική μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Με μηδενικά περιστατικά διαφθοράς και 100% συμμόρφωση, ο ΔΕΣΦΑ εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα ηθικής και δεοντολογίας.
  • Προστασία Προσωπικών Δεδομένων: Αποσκοπώντας στην προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και στη διασφάλιση των επιχειρησιακών λειτουργιών, ο ΔΕΣΦΑ δημιούργησε το Τμήμα Ασφάλειας Πληροφοριών και Επιχειρησιακής Συνέχειας εντός της Διεύθυνσης Κινδύνων, Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Ασφάλειας Πληροφοριών. Το τμήμα αυτό επικεντρώνεται στην ασφάλεια των πληροφοριών, ενισχύοντας την ικανότητά μας να προστατεύουμε την ιδιωτικότητα και να τηρούμε τα κανονιστικά πρότυπα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο.
  • Εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου και Δεοντολογικές Πρακτικές: Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΔΕΣΦΑ εφαρμόζεται και εποπτεύεται από ένα ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο επιβλέπει την τήρηση των βέλτιστων πρακτικών διακυβέρνησης σε ολόκληρη την εταιρεία και διασφαλίζει ότι ο ΔΕΣΦΑ λειτουργεί με διαφάνεια και δεοντολογία.

Πορεία προς σε ένα βιώσιμο μέλλον

Κοιτάζοντας μπροστά, ο ΔΕΣΦΑ παραμένει προσηλωμένος σε ένα βιώσιμο μέλλον επενδύοντας  στην καινοτομία, τη συμμέτοχη όλων των ενδιαφερομένων μερών και της διαφανούς υποβολής εκθέσεων ESG. Με επενδύσεις σε υποδομές έτοιμες να μεταφέρουν H2 και συνέργειες για έργα ανάπτυξης της αλυσίδας αξίας των ανανεώσιμων αερίων και της δέσμευσης άνθρακα, ο ΔΕΣΦΑ υποστηρίζει την πορεία της Ελλάδας προς την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ανθεκτικότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια εφοδιασμού. Η πορεία μας προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα είναι ευθυγραμμισμένη με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τους εθνικούς στόχους, αντικατοπτρίζοντας τον ρόλο μας ως καταλύτη ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος.

[1] Το υπόλοιπο 11,12% είχε διευθετηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

 

Η πλήρης Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για το 2023 είναι διαθέσιμη εδώ