Το «πράσινο φως» έλαβε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών στις ελληνικές θάλασσες, ανοίγοντας τον δρόμο για τα επόμενα βήματα ωρίμανσης του σχετικού σχεδιασμού.
Τα επόμενα ορόσημα μέχρι να φτάσουμε στις μελέτες αφορούν την εισήγηση της Διεύθυνσης Χωροταξίας του ΥΠΕΝ και εν συνεχεία την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα εννέα εμπλεκόμενα υπουργεία, γεγονός που θα αποτελέσει τη νομική ασπίδα και την επίσημη αναγνώριση του Προγράμματος. Επιπρόσθετα, η ΕΔΕΥΕΠ, όπως ανέφεραν ο διευθύνων σύμβουλός της Αριστοφάνης Στεφάτος και η σύμβουλός της για τα υπεράκτια αιολικά Φλώρα Καραθανάση, προχωρά τις συζητήσεις για τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), με την τρέχουσα ατζέντα να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΥΕΠ θα προχωρήσει στη σύσταση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» τις μελέτες (ανεμολογικές, βυθομετρικές κ.λπ.) για τη συγκέντρωση των δεδομένων που απαιτούνται προκειμένου οι επενδυτές να αποφασίσουν τη χωροταξία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε δεύτερο χρόνο και να πάρουν την απόφαση συμμετοχής στους επικείμενους διαγωνισμούς, με τον πρώτο να αναμένεται περί το 2027.
Workshop
Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα του ζητήματος και την ανάγκη όλα να δουλέψουν σωστά από την αρχή μέχρι το τέλος, καθώς έτσι θα καθοριστεί η περαιτέρω ωρίμανση του Προγράμματος, η ΕΔΕΥΕΠ επιδιώκει να καταλήξει σε ένα σχήμα που θα χαίρει αποδοχής και εκτίμησης από την αγορά. Σε αυτήν τη βάση, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει workshop μέχρι το τέλος του χρόνου, με τη συμμετοχή επενδυτών και εκπροσώπων της αγοράς, όπου θα παρουσιάσει αφενός το μοντέλο του SPV και αφετέρου τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία συλλογής δεδομένων.
Στη γενική του μορφή, το σχήμα του SPV προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου ή αναδόχων που θα αναλάβουν να τρέξουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος τις αναγκαίες μελέτες. Το εν λόγω μοντέλο επιλέχθηκε καθώς μετριάζει το ρίσκο για τον επενδυτή και επομένως επιτρέπει να «τρέξει» ταχύτερα η όλη διαδικασία προκειμένου να φτάσουμε στη φάση των διαγωνισμών και της υλοποίησης των έργων.
Να σημειώσουμε ότι η ΕΔΕΥΕΠ έχει «τρέξει» ήδη κάποιες προκαταρκτικές μελέτες προκειμένου να ωριμάσει το κομμάτι της συλλογής δεδομένων, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα τη στρατηγική των μετεωρολογικών και ωκεανογραφικών μετρήσεων, ενώ ανάλογα θα πράξει για το κομμάτι των γεωφυσικών και γεωτεχνικών δεδομένων.
Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να ανέλθει σε 1,9 GW έως το έτος 2030, με τα 600 MW περίπου να αφορούν τα δύο πιλοτικά αιολικά έργα σταθερής βάσης που αναπτύσσονται ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Τα υπόλοιπα θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Υπεράκτιων Αιολικών.
Καθυστερήσεις
Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην ωρίμανση του Προγράμματος, ο κ. Στεφάτος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι απαραίτητα κακό να αργείς στην αρχή αν είναι να τα σχεδιάσεις όλα σωστά και επομένως να επιταχύνεις στη συνέχεια».
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η ΕΔΕΥΕΠ έλαβε περισσότερα από 400 σχόλια στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Προγράμματος, τα οποία απάντησε ένα προς ένα, θέλοντας να διασφαλίσει πλήρη ορατότητα και αξιοπιστία σε όλα τα σημεία του Προγράμματος.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα για τα Υπεράκτια Αιολικά έχει λάβει εξαιρετικά θετικές κριτικές από τη διεθνή κοινότητα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της WindEurope Giles Dickson να το χαρακτηρίζει σε εκδήλωση στο πλαίσιο της περσινής COP ως «το καλύτερο που έχει γίνει μέχρι τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».