“Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τις εξελίξεις στην πυρηνική ενέργεια, καθώς στην ευρύτερη γειτονιά μας πολλές χώρες είναι πυρηνικές δυνάμεις αφού μονάδες πυρηνικής ενέργειας υπάρχουν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αλλά και σε Τουρκία και Αίγυπτο” τόνισε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος, σε ημερίδα, την περασμένη Τρίτη, για την πυρηνική ενέργεια “Nuclear Power Prospects for Greece: a strategic Workshop” η οποία οργανώθηκε από την εταιρία Athlos Energy, ελληνική εταιρεία εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ, που επικεντρώνεται στην προώθηση ενός πυρηνικού προγράμματος στην Ελλάδα.
Εστίασε, δε, στις μεγάλες ανάγκες εξισορρόπησης και ευελιξίας που έχει το ελληνικό σύστημα ενέργειας λόγω της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, οι οποίες, έσπευσε, να πει, καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών, όταν είναι σε κορύφωση παραγωγής. Όπως είπε ενώ καταναλώνουμε 140 GWh ενέργειας η παραγωγή των Φ/Β είναι 5-50 GWh, και των αιολικών 3-74 GWh δημιουργώντας μεγάλη δυσκολία στην εξισορρόπηση.
Στο φόντο αυτό, η πυρηνική ενέργεια και η αξιοποίησή της μειώνει, όπως ανέφερε, τις ανάγκες εξισορρόπησης, αλλά και συνακόλουθα των εκπομπών κτλ. Ωστόσο, εξέφρασε έναν σχετικό προβληματισμό λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί σωστά, εντός χρονοδιαγράμματος και κόστους μια επένδυση σε πυρηνικό εργοστάσιο και είναι πολλά τα παραδείγματα επενδύσεων που ξεφεύγουν από τα επενδυτικά σχέδια. “Βλέπουμε 10ετείς καθυστερήσεις και υπερβάσεις δυο και τρεις φορές των προϋπολογισμών”, σημείωσε.
Πάντως, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ανοίξει τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, καθώς έχουν ενισχυθεί τα συστήματα ασφαλείας. Οι λεγόμενοι «μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες» (Small Modular Reactors – SMR), οι οποίοι έχουν μικρότερή ισχύ συγκριτικά με τους κλασικούς μεγάλους αντιδραστήρες, φαίνεται να είναι η ιδανική λύση για διάφορες εφαρμογές και για περισσότερες χώρες. Το μικρότερα μέγεθος αυτών τους κάνει και ελκυστικότερους επενδυτικά καθώς χρειάζονται αρκετά μικρότερα κεφάλαιο για την υλοποίησή τους.
Οι επιστήμονες
Μιλώντας, επίσης, στην ημερίδα της Αthlos, aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας εστίασε στην ανάγκη ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας όσο αυξάνεται η εγκατάσταση των ΑΠΕ και προχωρεί ο εξηλεκτρισμός, αλλά τόνισε ότι η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι απόφαση της πολιτείας. Υπογράμμισε ακόμη ότι μείζον ζήτημα είναι η χωροθέτηση των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων και κατέληξε θα πρέπει να υπάρξει σε βάθος ανάλυση για να ληφθούν αποφάσεις.
Επιφυλακτικός ήταν και ο καθηγητής Μάνος Κακαράς ο οποίος σημείωσε ότι δεν ισχύει η άποψη πως όσο πιο μικρός είναι ένας αντιδραστήρας τόσο πιο μικρά είναι τα κόστη και οι υπερβάσεις τόσο σε προϋπολογισμούς όσο και σε προθεσμίες λόγω ρυθμιστικών αναγκών. «Δεν είναι εύκολο να υποστηρίζεις κάτι, όπως τα πυρηνικά» είπε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία πολλά χρόνια δεν εκπαιδεύονται στη χώρα μας μηχανικοί πυρηνικής ενέργειας.
«Τα ενεργειακά σχέδια, κατέληξε, είναι μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να είναι βιώσιμες από μόνες τους. Δε θα τις χρηματοδοτήσει κανείς εάν δεν είναι βιώσιμες. Μάλιστα αναφερόμενος στο υδρογόνο ως παράδειγμα μίλησε για «φούσκα» αφού το κόστος της ενέργειας είναι πολύ μεγάλο».
Την ίδια ώρα, με βάση όσα ανέφεραν, οι ιδρυτές της Athlos Energy είναι οι Στάθης Βλασσόπουλος και Διονύσης Χιώνης, διπλωματούχοι της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι αναγκαίο να ανοίξει η συζήτηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι να εξετάσουν πώς και εάν η πυρηνική ενέργεια στην μπορεί να προσφέρει Ελλάδα μία εναλλακτική και συγχρόνως ρεαλιστική λύση για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας και επάρκειας. Τόνισαν δε, ότι σκοπός της ημερίδας ήταν «να επιτευχθεί ένας ζωντανός και παραγωγικός διάλογος ώστε να κατανοηθούν πλήρως τα έμπρακτα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να δημιουργήσει το πρώτο της πυρηνικό πρόγραμμα ακολουθώντας τους διεθνείς κανονισμούς».
«Δεν λέμε να αντικαταστήσουμε όλο το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια, αλλά ότι μαζί με τις ΑΠΕ θα αποτελέσει τη λύση για την ενέργεια που θα χρειαστούμε στο μέλλον και σε άλλες εφαρμογές, όπως η αφαλάτωση, τα δίκτυα θερμότητας, η παραγωγή υδρογόνου και τα datacenters που είναι πολύ ενεργοβόρα», τόνισαν στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Πάντως, με βάση τον κ. Τσάφο, παραμένει στο “τραπέζι” η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας με αιχμή την πυρηνική ενέργεια,. “Είχαμε πει ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει σε μια αλυσίδα αξίας, είτε αγοράζοντας ενέργεια, είτε επενδύοντας. Αυτό είναι στο τραπέζι και παραμένει στον ορίζοντα” ανέφερε ο κ. Τσάφος.
Ουσιαστικά, με βάση τα λεχθέντα αλλά και τα όσα είχαν συζητηθεί πριν δύο χρόνια, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς PPA για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από το Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, είτε μια επενδυτική συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα της γειτονικής χώρας, η οποία όπως είναι γνωστό προωθεί την εγκατάσταση δυο ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων στο Σταθμό που σήμερα έχει ισχύ 2.000 MW. Κι αυτό για να “κλειδώσει” την φτηνή άφθονη ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
Βέβαια, απαντώντας και σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση απέκλεισε την συνεργασία με την Τουρκία, με αφορμή την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου. ‘Δεν έχω να πω κάτι για την Τουρκία” σημείωσε.