28ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» ΙΕΝΕ: Ιστορική η Ευκαιρία Σήμερα για να Ασχοληθεί Σοβαρά η Ελλάδα με την Ενεργειακή της Ασφάλεια

28ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» ΙΕΝΕ: Ιστορική η Ευκαιρία Σήμερα για να Ασχοληθεί Σοβαρά η Ελλάδα με την Ενεργειακή της Ασφάλεια
energia.gr
Πεμ, 7 Νοεμβρίου 2024 - 08:12

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του 28ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με την αξιοπιστία του ΙΕΝΕ, μία σειρά από αξιωματούχους, ανθρώπους της αγοράς, επιστήμονες, αλλά και απεσταλμένους από διεθνείς οργανισμούς, τα πάνελ της πρώτης ημέρας έθεσαν επί τάπητος ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα του ενεργειακού τομέα. Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης αυτής ημέρας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2024» κατεδείχθησαν οι ιστορικές ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα για την 

ανάπτυξη του ενεργειακού της δυναμικού, αλλά και όλα τα εμπόδια που καθυστερούν τις όποιες προσπάθειες σχεδιάζονται. Κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα μας έχει, όχι απλώς την ευκαιρία, αλλά και πληθώρα κινήτρων για να ασχοληθεί σοβαρά με την ενεργειακή ασφάλειά της.

Στο πλαίσιο αυτό, το κοινό που κατέκλυσε το Αμφιθέατρο του OTE Academy στο Μαρούσι, είχε την ευκαιρία να ακούσει πολλές διαφορετικές απόψεις για το παρόν, αλλά και το μέλλον της ενέργειας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται τόσο στις συνεχείς γεωπολιτικές αλλαγές, όσο και στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό παράγοντα της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τις εναρκτήριες ομιλίες να έχουν θέσει αρκετά κρίσιμα ζητήματα, τη σκυτάλη πήρε η 2η Συνεδρία με τίτλο «Παρουσίαση IEA – World Energy Outlook 2024». Οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της πιο πρόσφατης έκδοσης του World Energy Outlook, της ετήσιας έκθεσης αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας από τον κ. Oskaras Alsauskas, Energy Modeller and Analyst του ΙΕΑ. Ο δημοσιογράφος του Capital.gr και της εφημερίδας «Κεφάλαιο», κ. Χάρης Φλουδόπουλος, συντόνισε τη συζήτηση των κκ. Κώστα Θεοφύλακτου, Γενικού Γραμματέα & Πρόεδρου Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, Γιώργου Στάμτση, Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), του Δρ. Παναγιώτη Παπασταματίου, Γενικού Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ, του Charles Ellinas, Senior Fellow στο Atlantic Council, και του Leo Drollas, Independent Energy Consultant. Με αφορμή τα σενάρια, αλλά και τις προτάσεις του Οργανισμού, οι συμμετέχοντες συζήτησαν σχετικά με το ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος και την ισορροπία μεταξύ ορυκτών καυσίμων και ΑΠΕ, αλλά και την ανάγκη για υψηλότατες χρηματοδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση.

Η 3η Συνεδρία είχε τίτλο «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα» και εξέτασε το ζήτημα αυτό, που σχετίζεται στενότατα με τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας. Ο κ. Γιώργος Φιντικάκης, δημοσιογράφος του Euro2day, συντόνισε το πάνελ που περιλάμβανε την κυρία Φλώρα Καραθανάση, Offshore Wind Programme Lead της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), και τους κκ. Μικέλη Χατζηγάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hexicon Power, Ιάκωβο Κουλούρη, Senior Associate στην KG Law Firm, και Δρ. Αλέξανδρο Καρυωτάκη, Επικεφαλής Στρατηγικής Νέων Τομέων Ενέργειας στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι συμμετέχοντες αρχικά σχολίασαν το φλέγον θέμα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, δεδομένης της γνωστής εχθρικότητάς του προς τις υπεράκτιες αιολικές μονάδες. Ανέλυσαν επίσης την παρούσα εξέλιξη του σχεδίου για την ανάπτυξητης υπεράκτιας αιολικήςενέργειας στην Ελλάδα, και το πώς αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας υπονομεύεται από μία σειρά αγκυλώσεων, όπως η γραφειοκρατία.

Η 4η Συνεδρία, με τίτλο «Επενδύοντας στην Ενέργεια» ανέδειξε τον «μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή το θέμα της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης. Ο κ. Χρήστος Δήμας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ συζήτησε με τους κκ. Κώστα Μητρόπουλο, Πρόεδρο ΔΣ της «Διαγαλαξιακές Υπηρεσίες ΑΕ» και Γιώργο Ατσαλάκη, Οικονομολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για το δίλημμα, τόσο των ιδιωτών, όσο και των κρατών να χρηματοδοτήσουν τα απαραίτητα έργα για την πράσινη μετάβαση. Ειδικότερα στην παρούσα διεθνή συγκυρία, όπου το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο συνυπάρχει με τις υπερχρεωμένες δυτικές οικονομίες, ο γρίφος της πράσινης χρηματοδότησης έγκειται στην πολιτική βούληση για λήψη αποφάσεων και παροχή κινήτρων.

Κλείνοντας την ημέρα, η 5η Συνεδρία με τίτλο «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων» έθεσε με επιτακτικό χαρακτήρα την αναγκαιότητα για τη συνέχιση των ερευνών και παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Ο συντονιστής, κ. Charles Ellinas, συνομίλησε με την κυρία Τερέζα Φωκιανού, Εταίρο και Πρόεδρο Επιτροπής Upstream του ΙΕΝΕ και τους κκ. Amit Mor, CEO της ECO Energy, και Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, Ανεξάρτητο Ενεργειακό Σύμβουλο. Το πάνελ ασχολήθηκε με τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες εξορύξεις των παγκόσμιων κολοσσών υδρογονανθράκων και τα νέα πεδία που αναπτύσσονται, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτενής αναφορά έγινε και για την ουσιαστική παύση των εξορύξεων στην Ελλάδα εξαιτίας των σισύφειων δικαστικών περιπετειών, της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, και, εν τέλει, της έλλειψης πολιτικής βούλησης.