Η αξίωση της Τουρκίας για συνολική παραπομπή στη Χάγη των διαφορών με την Ελλάδα κι η απόφαση της Ελληνικής κυβερνήσεως να δεχθεί μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίον και στην νοτιανατολική Μεσόγειο, οδηγούν την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Φιντάν και Γραπετρίτη, την Παρασκευή στην Αθήνα, σε αποτυχία.

Η Τουρκία επέτυχε να αμφισβητήσει τα 12 μ. με τις άσφαιρες ΝΑΦΤΕΞ και με το να ζητεί η Ελλάς «μόνον» την χάραξη των θαλασσίων ζωνών, που ακυρώνει το ισχυρό χαρτί της, επεκτάσεως των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, τι απομένει προς διαπραγμάτευση;

- Η παραπομπή της «καυτής πατάτας» του συμβιβασμού της Ελλάδος στην τελική συνάντηση των ηγετών Ερντογάν και Κυρ. Μητσοτάκη, τον  προσεχή Ιανουάριο στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν θα επιδιώξει τότε την αποδοχή υπό της Ελληνικής κυβερνήσεως  της «ολιστικής» παραπομπής  των διαφορών στην Χάγη, αφήνοντας εκτός προς το παρόν, το ιδικό «ισχυρό χαρτί» της Τουρκίας , την αποστρατικοποίηση των  Ελληνικών νήσων του βορειοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Έτσι θα κερδίσει πενταετή παράταση των «ηρέμων νερών», ώστε εν τω μεταξύ να αναβαθμίσει την πολεμική του αεροπορία. Ακολούθως να θέσει το αίτημα αφοπλισμού των Ελληνικών νήσων κι άλλα ζητήματα , όπως του εκτουρκισμού της δυτικής Θράκης, βγάζοντας άλλον ένα παράνομο Casusbelli, όπως το 1975, που εμπόδισε την ψοφοδεή κυβέρνηση Σημίτη να κηρύξει τα 12 μίλια, τα οποία αποδέχεται εθιμικώς και νομικώς (UCLOSII) απαξάπασα η διεθνής κοινότης κρατών.

Δεν θα υπάρξει τότε περιθώριο συζητήσεων για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ , αφού το αρχιπέλαγος θα ανήκει στην Ελλάδα μέχρις στα 6 μίλια. Το υπόλοιπο θα είναι Τουρκικά νερά, διεθνή ύδατα και  δικαιωματική διέλευση των φερόντων το Μισοφέγγαροή άλλη σημαία πλοίων.

Η Ελλάς, με την μεγαλύτερη υπερπόντιο ναυτιλία που  πάντοτε είναι ταγμένη υπέρ της ελευθερίας των θαλασσών, θα μείνει ικανοποιημένη που απέφυγε αναταραχή στο Αιγαίον. Η συμφωνία θα παρουσιασθεί ως επιτυχία της Ελληνικής διπλωματίας.

Η Τουρκία απέδειξε από το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο, ότι γράφει στα παλαιότερα υποδήματα την διεθνή νομιμότητα και ενδιαφέρεται μόνο για τα πατριωτικά της συμφέροντα. Αντιθέτως η Ελλάς στερείται θάρρους να ξεπεράσει το φοβικόν σύνδρομον του Casus belli και να το αντικαταστήσει με το «πατριωτικό πλεόνασμα» που τόσο συκοφαντείται από τους εγχωρίους εξουσιαστές.

‘Eτσι, όμως η Τουρκία, με την μπλόφα της λήξεως των «ηρέμων νερών», που στην πράξη ουδέποτε τηρήθησαν σε θάλασσα κι αέρα, θα έχει κερδίσει άλλη μία άσφαιρο μάχη νομιμοποιήσεως των παρανόμων αξιώσεων, για να διατηρηθεί «το Καλό κλίμα» (Π. Αποστολίδης) στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το «κλίμα» έχει γίνει αυτοσκοπός εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Μετά την αποδοχή του νέου δημώδους «Σφάξε με… Ερντογάν μου ν’ αγιάσω», όπως προηγουμένως «Δεν θα μας λείψουν τα πούρα, οι  που…νες και τα Καγιέν/ για χάρη του΄Ολι Ρέν» (κατά τον μνημονιακό γραφίτη), η μονομέρεια θα συνεχισθεί και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία θ’ απαιτεί αενάως τα πάντα κι η Ελλάς θα χάσει όχι μόνον τα 12 μίλια αλλά και την εδαφική της ακεραιότητα.

Διαβάστε ακόμα