O νέος μετά την κρίση κόσμος άρχισε ήδη να κάνει την εμφάνισή του. Μπορεί κανείς να μη γνωρίζει το τελικό οικοδόμημα, αφού οι διεργασίες είναι βαθιές και επομένως απαιτούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν όμως ορισμένα στοιχεία που μας δείχνουν την κατεύθυνση των αλλαγών

O νέος μετά την κρίση κόσμος άρχισε ήδη να κάνει την εμφάνισή του. Μπορεί κανείς να μη γνωρίζει το τελικό οικοδόμημα, αφού οι διεργασίες είναι βαθιές και επομένως απαιτούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν όμως ορισμένα στοιχεία που μας δείχνουν την κατεύθυνση των αλλαγών, όπως:

  • Η οικονομική εξασθένηση των ΗΠΑ.
  • Η ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρώπης.
  • Η άνοδος νέων οικονομικών δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, ο αραβικός κόσμος.

-Η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για ένα νέο στάτους κβο που θα αποτρέπει τουλάχιστον τις κραυγαλέες υπερβολές της παγκοσμιοποίησης και θα ελέγχει το ρόλο των πιο επιθετικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Το 1944 οι ΗΠΑ ως η πλέον ισχυρή χώρα, η μοναδική ουσιαστικά οικονομική δύναμη, επέβαλαν πλήρως τους όρους τους για τη δημιουργία και λειτουργία του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος στο Μπρέτον Γουντς.

Τώρα οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι εκείνες που ζητούν ένα νέο Μπρέτον Γουντς για την υιοθέτηση νέων κανόνων που θα ανταποκρίνονται στην κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ προς το παρόν αντιστέκονται, αλλά μάλλον δεν θα καταφέρουν να επιβάλουν τους όρους τους. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η εμπειρία των μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Βεβαίως, σε μία τέτοιο σύνοδο κορυφής το τελικό αποτέλεσμα θα είναι προϊόν συμβιβασμών όσων θα συμμετάσχουν.

Αν οι Ευρωπαίοι συμμαχήσουν με Ρώσους, Κινέζους και Ινδούς, τότε θα πρόκειται για μία κοσμοϊστορική ανατροπή η οποία θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την ισχύ (πολιτικοοικονομική και γεωστρατηγική πλέον) των ΗΠΑ και θα τις αποκαθηλώσει από τη θέση της μοναδικής υπερδύναμης.

Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πολύ καλά και το έχει διατυπώσει ανοιχτά και ξεκάθαρα ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει υπερδύναμη χωρίς τον έλεγχο ή την καθοριστική επιρροή της στην Ευρασία.

Επομένως, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι συνεργαστούν με Ρώσους, Κινέζους και Ινδούς, όχι μόνο θα χειραφετηθούν έναντι των Αμερικανών, αλλά θα ενισχύσουν την οικονομική, πολιτική και γεωστρατηγική επιρροή τους, αποδεικνύοντας ότι τελικά η επίδραση της κρίσης είναι πολυεπίπεδη.   

(Από www.imerisia.gr  20/10/2008)