Ξεκινά και στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «MoreAdapt BSB» - Στο Μικροσκόπιο οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Ξεκινά και στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «MoreAdapt BSB» - Στο Μικροσκόπιο οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας
energia.gr
Τρι, 12 Νοεμβρίου 2024 - 14:11

Στη γραμμή αφετηρίας -και επί ελληνικού εδάφους, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τέθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «MoreAdapt BSB», που έχει ως στόχο την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των κοινοτήτων και των οικοσυστημάτων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Η εναρκτήρια συνάντηση (Kick Off) των εκπροσώπων των εταίρων του έργου, διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, που έχει αναλάβει την προώθηση της καινοτόμου πρωτοβουλίας και τη διάδοση των αποτελεσμάτων του. Επίσης, όπως αναφέρει σημερινή σχετική ανακοίνωση, το Επιμελητήριο θα συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση του κοινοτικού πρότζεκτ, ενισχύοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα της περιοχής.

Το «MoreAdapt BSB» έχει διάρκεια 30 μήνες (26/8 2024-25/1/2027) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Interreg NEXT Black Sea Basin Programme, ενώ στην υλοποίησή του συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Στόχος των συμμετεχόντων είναι η ανταλλαγή εμπειριών, η ανάπτυξη και χρήση καινοτόμων εργαλείων και η δημιουργία ενός σχεδίου προσαρμογής που βασίζεται στο φυσικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας, το κοινοτικό έργο δίνει έμφαση στην αύξηση της περιφερειακής ετοιμότητας και προσαρμοστικότητας, και στη βελτίωση της ικανότητας των τοπικών φορέων στη χρήση εργαλείων τηλεπισκόπησης. «Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και ανταπόκριση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και σημειώνει ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε διάφορους κλιματικούς κινδύνους, όπως η διάβρωση, οι κατολισθήσεις, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες, καταιγίδες, καύσωνες, νέοι τύποι φυτικών ασθενειών και ξηρασίες.

Επισημαίνεται ότι στην πρώτη τους συνάντηση, οι εταίροι που συμμετέχουν στο κοινοτικό έργο παρουσίασαν τις ειδικότητές τους και συμφώνησαν για τις πρώτες ενέργειες και τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Επίσης, συζήτησαν τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν για την ανάπτυξη ενός εργαλείου οπτικοποίησης της κλιματικής ευπάθειας και της ανθεκτικότητας στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται ομάδες γνώσεων που θα επισκεφθούν τις περιοχές για επιτόπια έρευνα και περαιτέρω ανάπτυξη της μεθοδολογίας και των τεχνολογιών.