Με μία άκρως φιλόδοξη διακήρυξη για την ανταγωνιστικότητα ολοκλήρωσαν οι ηγέτες της Ε.Ε. την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη χθες στη Βουδαπέστη και την οποία φιλοξένησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, υιοθετώντας ένα ευρωπαϊκό δόγμα στα πρότυπα του αμερικανικού - «Κάνουμε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά».
Το συμπέρασμα της διακήρυξης, που θυμίζει πολύ την έκθεση Ντράγκι, υπογραμμίζει ότι οι προκλήσεις ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις, κινητοποιώντας τόσο τη δημόσια όσο και την ιδιωτική χρηματοδότηση. Για μία ακόμη φορά, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει όλα τα μέσα και τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων της: το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ως ουσιαστικό μέσο για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της, την ένωση κεφαλαιαγορών για την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης και την αυξημένη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν όλο αυτό πρόκειται για την αρχή μίας επείγουσας δράσης με τολμηρά μέτρα που θα φέρουν τομές ή μία επανάληψη όλων όσων η Ε.Ε. γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να πράξει. Η ρητορική παραμένει γενική και ασαφής, χωρίς κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σίγουρα, η ανάγκη για μία ενιαία απάντηση δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική, με τα προβλήματα στον «πυρήνα» της Ευρώπης να βαθαίνουν, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, τη δημοσιονομική κρίση της Γαλλίας και τώρα την εκλογή Τραμπ, καθώς φουντώνουν τα σενάρια για τον αντίκτυπο των εμπορικών πολιτικών του στην Ευρώπη.
Το μεγάλο διακύβευμα, βεβαίως, για την Ε.Ε. είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και το πώς θα χρηματοδοτηθεί. «Πρέπει να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Και από πού θα προέλθουν αυτά τα νέα χρήματα;» ήταν το μεγάλο ερώτημα που πλανάτο στους διαδρόμους της άτυπης συνόδου.
Ο Όρμπαν, σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως μεταξύ των μέτρων που παρατίθενται στη διακήρυξη της Βουδαπέστης περιλαμβάνονται σημαντικές επενδύσεις, ολοκλήρωση ενιαίας αγοράς, ένωση κεφαλαιαγορών και επείγοντα βήματα, ώστε να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτήρισε την έκδοση κοινού χρέους απαραίτητη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι το πρώτο πράγμα στην ημερήσια διάταξη. Αυτό που λέει η έκθεση είναι ότι υπάρχουν πολλές άλλες αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν προτού διευθετηθεί το ζήτημα της κοινής δημόσιας χρηματοδότησης, είπε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους.
Ο Ντράγκι προέβλεψε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε., καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει χαράξει μια βαριά προστατευτική ατζέντα για τη μετεγκατάσταση βιομηχανιών και την επιβολή γενικών δασμών στις εισαγωγές. Γι’ αυτό και, όπως προειδοποίησε, η αίσθηση του επείγοντος είναι μεγαλύτερη σήμερα απ’ ό,τι πριν από μία εβδομάδα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να καθυστερούν και να λάβουν αποφασιστικά μέτρα προτού το χάσμα ανταγωνιστικότητας Ε.Ε. - ΗΠΑ καταστεί μη αναστρέψιμο.
Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι εάν θα εκδοθεί νέο κοινό χρέος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., ένα θέμα που συνεχίζει να διχάζει τους πολιτικούς ηγέτες. «Όλα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νέου κοινού χρέους» δήλωσε στο Euronews ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ε.Ε. να προχωρήσει άμεσα στην οικοδόμηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών, αντιμετωπίζοντας τα σχετικά εθνικά εμπόδια, προκειμένου να προωθήσει την καινοτομία με ένα πιο κατάλληλο οικοσύστημα χρηματοδότησης. Σημαντικά τμήματα των αποταμιεύσεων δεν διοχετεύονται σε καινοτόμες επιχειρήσεις, γεγονός που οδηγεί σε διαρροή ταλέντων και αναποτελεσματικότητα της χρηματοδότης, τόνισε. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η μετατροπή των υφιστάμενων μεγάλων δεξαμενών αποταμιεύσεων της περιοχής σε κεφάλαιο για επενδύσεις που διευκολύνονται από ενιαία υποδομή και ενιαίο νομικό πλαίσιο.
LNG από τις ΗΠΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Ε.Ε. να αντικαταστήσει τις εισαγωγές LNG από τη Ρωσία με εισαγωγές από τις ΗΠΑ. «Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πολύ LNG από τη Ρωσία. Γιατί να μην το αντικαταστήσουμε με αμερικανικό LNG, το οποίο είναι φθηνότερο για εμάς και μειώνει τις τιμές της ενέργειάς μας;» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους. Απλά υπενθυμίζεται ότι έως πρόσφατα οι Ευρωπαίοι απέφευγαν το αμερικανικό LNG, το οποίο είναι πιο ακριβό από το ρωσικό αέριο και γενικότερα το φυσικό αέριο κοστίζει σήμερα στην Ευρώπη περίπου έξι με επτά φορές περισσότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.
Δηλώσεις Σολτς
Μετά την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού στη Γερμανία φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες κάλπες, με τον Σολτς να δείχνει, με δηλώσεις του από τη Βουδαπέστη, ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των πρόωρων εκλογών, ακόμη και τον Ιανουάριο, εφόσον οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίξουν τα νομοσχέδια που θέλει να περάσει πριν από τη λήξη της θητείας του.
Ο Σολτς ζήτησε να γίνει μία ήρεμη συζήτηση με όλους τους πολιτικούς φορείς για τον καθορισμό ημερομηνίας για πρόωρες εκλογές. Πρώτα, όμως, θα πρέπει τα κόμματα να συμφωνήσουν στα νομοσχέδια που μπορούν να περάσουν στη βουλή έως τα τέλη του έτους, όπως είπε, αρνούμενος ότι προσπαθεί να προωθήσει τη δική του πολιτική ατζέντα καθυστερώντας τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο Γερμανός καγκελάριος πρότεινε να γίνει ψήφος εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο, για να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές τον Μάρτιο, όμως η συντηρητική αντιπολίτευση του Μερτς θέλει να γίνουν οι εκλογές τον Ιανουάριο. Μάλιστα, ο Μερτς χαρακτήρισε τον Σολτς ανεύθυνο που προσπαθεί να καθυστερήσει τις εκλογές.
Νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων στη Γερμανία θέλουν οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό και επιχειρηματίες ζητούν τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 09/11/2024)