Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η εξωτερική πολιτική του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άρχισε ήδη τη διπλωματία, καθώς οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή μαίνονται.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι είχε συνομιλίες με τον Τραμπ τρεις φορές κατά τις τελευταίες ημέρες, με στόχο την ενίσχυση της ισχυρής συμμαχίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. «Ήταν πολύ καλές και πολύ σημαντικές συνομιλίες. Συμφωνούμε απολύτως με κάθε πτυχή της ιρανικής απειλής και του κινδύνου που αυτή συνιστά. Βλέπουμε επίσης τις μεγάλες ευκαιρίες ενώπιον του Ισραήλ στον τομέα της ειρήνης και επέκτασής της και σε άλλους τομείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.
Παράλληλα, το γραφείο του προέδρου του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αύριο Τρίτη, για να συζητήσουν για τις κρίσεις σε Γάζα και Λίβανο.
Ουκρανία
Την ίδια στιγμή, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα στρατηγικής δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνηση στην Ουκρανία θα είναι η εγκαθίδρυση ειρήνης και όχι η επιστροφή χαμένων εδαφών, περιλαμβανομένης της Κριμαίας. Ο Μπράιαν Λάνζα, σύμβουλος στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ένα «ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη».
«Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, θα δείξει σ’ εμάς ότι δεν είναι σοβαρός. Η Κριμαία χάθηκε. Και αν αυτή είναι η προτεραιότητά σου να πάρεις πίσω την Κριμαία και να βάλεις Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν για να πάρεις πίσω την Κριμαία, τότε είσαι μόνος σου», ανέφερε ο Λάνζα.
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 έπειτα από μια εξέγερση που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας. Περισσότερο από δυόμισι χρόνια αφότου εξαπέλυσαν την εισβολή τους, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν λίγο λιγότερο από 20% της ουκρανικής επικράτειας. Το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε «θετικές ενδείξεις» σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. «Τα σημάδια είναι θετικά. Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είπε ότι τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά μέσω συμφωνιών. Και ότι μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία που οδηγεί στην ειρήνη», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Με Μπάιντεν
Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν συναντηθούν οι δυο τους την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, δήλωσε χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πει στο Κογκρέσο και στη νέα κυβέρνηση Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε ακόμα πως σήμερα η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και όχι το Ισραήλ.
Απόλυτη κυριαρχία Ρεπουμπλικάνων στις επτά πολιτείες-κλειδιά
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε και στην Αριζόνα, σύμφωνα με την Edison Research, επικρατώντας έτσι και στις επτά πολιτείες-κλειδιά της υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις.
Με τις 11 εκλεκτορικές ψήφους από την Αριζόνα, ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει πλέον 312 εκλέκτορες, έναντι 226 της Χάρις. Υπενθυμίζεται ότι χρειαζόταν 270 για να γίνει ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Εκτός από την Αριζόνα, ο Τραμπ κέρδισε επίσης στις υπόλοιπες έξι πολιτείες-κλειδιά (Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Ουισκόνσιν και Νεβάδα). Το 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε επικρατήσει του Τραμπ κερδίζοντας έξι από τις επτά προαναφερθείσες πολιτείες -γνωρίζοντας την ήττα στη Βόρεια Καρολίνα- και είχε εξασφαλίσει 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του.
Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει πως ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε συνολικά 74,6 εκατ. ψήφους (50,5%) έναντι 70,9 εκατ. ψήφων (48%) της Κάμαλα Χάρις.
Μετά την καταμέτρηση στο Κογκρέσο των ψήφων των εκλεκτόρων, θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στις 20 Ιανουαρίου.
Χωρίς Χέιλι - Πομπέο
Επίσης, ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από τη Νίκι Χέιλι (πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές) και τον Μάικ Πομπέο (πρώην υπουργός Εξωτερικών) να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του. Δεν θα συμμετέχει ούτε ο Στίβεν Μνούτσιν, πρώην υπουργός Οικονομικών στην πρώτη προεδρία Τραμπ, αλλά θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο συμβούλου σε θέματα κυρώσεων και χρέους.