Πρόεδρος Κυπριακής Βουλής: Η Κύπρος Μπορεί να Γίνει Ενεργειακός Κόμβος στην Αν. Μεσόγειο

Πρόεδρος Κυπριακής Βουλής: Η Κύπρος Μπορεί να Γίνει Ενεργειακός Κόμβος στην Αν. Μεσόγειο
energia.gr
Παρ, 15 Νοεμβρίου 2024 - 15:56

Η Κύπρος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο, Ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε χαιρετισμό της στο 12ο Ενεργειακό Συμπόσιο με τίτλο «Οι μεγάλες αποφάσεις για την ενέργεια». Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης, στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας

Τόνισε την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου και αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα και στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών αποθήκευσης ενέργειας. Εξίσου σημαντικός, όπως είπε, είναι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού για υποστήριξη της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους και της ενεργειακής φτώχειας, που πλήττει σχεδόν ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Κύπρο, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς η Κύπρος κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (19,3%) σε επίπεδα ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, όπως είπε η κα. Δημητρίου, έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κανονιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης σχολείων και νοσηλευτηρίων και το σύστημα διαχείρισης αγοράς για τη διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό. Πρόσθεσε ότι μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν επίσης αξιοποιήσει σχέδια χορηγιών για εξοικονόμηση ενέργειας, αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε σε ορισμένους τομείς, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες καταγράφονται στην Έκθεση για την Κύπρο, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2024», είπε.

Σημείωσε ότι η Έκθεση επισημαίνει τις χαμηλές επιδόσεις της Κύπρου στην προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, της ηλεκτροκίνησης, των ηλεκτρικών οχημάτων και των σταθμών φόρτισης. Παράλληλα, τόνισε την αργή πρόοδο στην πράσινη μετάβαση και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και προκλήσεις στην αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η απρόσκοπτη υλοποίηση των ορόσημων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, όπως είπε, στις περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους τα ορόσημα είναι μη υλοποιήσιμα, πρέπει να επιδιωχθεί η τροποποίηση του Σχεδίου και η αναθεώρηση των στόχων ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικότητες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, τόνισε η κα. Δημητρίου, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της πράσινης και ενεργειακής μετάβασης της Κύπρου, μέσω της έγκαιρης θέσπισης του αναγκαίου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και της παρακολούθησης της προόδου αναφορικά με την εκπλήρωση των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων της Κύπρου όσον αφορά στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Συμφωνία των Παρισίων, στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου και στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Εξίσου σημαντική, πρόσθεσε, είναι η συμβολή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, η οποία στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και της εγγραφής αυτεπάγγελτων θεμάτων εξέτασε κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν τους Κύπριους πολίτες, όπως η πρόοδος υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, το έργο «Great Sea Interconnector» για τη διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού, η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και τα προβλήματα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στην αποθήκευση ενέργειας και στην παραγωγή υδρογόνου.

Διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση της χώρας.