Παπαναστασίου: Η Κύπρος να Γίνει Hub Εξαγωγής LNG από τα Κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου

Παπαναστασίου: Η Κύπρος να Γίνει Hub Εξαγωγής LNG από τα Κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου
energia.gr
Παρ, 15 Νοεμβρίου 2024 - 18:37

Στόχος είναι η Κύπρος να καταστεί σημείο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, το οποίο «ουσιαστικά επιβαρύνει σοβαρά την οικονομία του τόπου και το νοικοκυριό

Ταυτόχρονα, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι στα μέσα Ιανουαρίου του 2025 θα κατατεθούν οι πρώτες αιτήσεις από εμπορικούς παραγωγούς και από ιδιώτες για αποθήκευση ενέργειας με στόχο να μπει σε αποθήκευση ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ ύψους 150 Μεγαβάτ, ενώ ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο του 2025 θα ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Σε χαιρετισμό του στο 12ο ενεργειακό συμπόσιο που συνδιοργάνωσαν σήμερα στη Λευκωσία το ΙΕΝΕ και η FMW Financial Media Way, με τίτλο «Οι μεγάλες αποφάσεις για την ενέργεια», ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε μέσω διαφανειών την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου και αναφέρθηκε στον στόχο για μετατροπή του φυσικού αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια «ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα ευρήματα στην ΑΟΖ» των χωρών της περιοχής και όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η γεωλογία δεν διαχωρίζει κοιτάσματα, ευρήματα, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην διοχέτευση φυσικού αερίου από δύο κατευθύνσεις, με την πρώτη να είναι η εισαγωγή και προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω του «Προμηθέα».

Ανέφερε ότι η αποϋγροποίηση, αεροποίηση θα περνά μέσα από τη ΔΕΦΑ, που είναι ο κεντρικός φορέας αγοράς φυσικού αερίου και ο κεντρικός φορέας πώλησης φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία αναδυόμενη αγορά φυσικού αερίου, ενώ η παραγωγή από φυσικό αέριο στις ΑΟΖ θα πηγαίνει προς την κατεύθυνση της ΔΕΦΑ.

Στόχος η Κύπρος να καταστεί σημείο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πλωτή μονάδα, το FLNG ή μπορεί να γίνει με ένα τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην ξηρά.

Ανέφερε επίσης ότι η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) έχει καταλήξει σε μια συμφωνία για το πλοίο «Προμηθέας» με τον εργολάβο και το πλοίο «θα έχει κάποιο προορισμό σύντομα εντός Δεκεμβρίου, ώστε να πιστοποιηθεί σαν πλωτή μονάδα και πιθανόν να μπει σε χρήση».

Αναφορικά με το πρώτο σχέδιο για αποθήκευση ενέργειας, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οι πρώτες αιτήσεις θα είναι μέσα Ιανουαρίου 2025 και θα αφορά εμπορικούς παραγωγούς όπως και ιδιώτες.

Ανέφερε ότι η συνολική επιχορήγηση αναμένεται ότι θα είναι γύρω στα 35-40 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε πως στόχευση της Κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να μπουν σε αποθήκευση 150 Μεγαβάτ.

Αναφορικά με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι σήμερα η εγκατεστημένη ισχύ σε συμβατική παραγωγή είναι περίπου 1.400 Μεγαβάτ, ενώ αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι περίπου στα 900-950 Μεγαβάτ.

«Υπάρχει σοβαρή αύξηση της παραγωγής από αιολική και ηλιακή ενέργεια η οποία δεν χρησιμοποιείται περισσότερο από 19%» και «άρα υπάρχει σοβαρή απόρριψη ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη μείωση της απόρριψης αιολικής και ηλιακής ενέργειας η οποία «να μπαίνει σε μπαταρίες» και να μειώνεται η παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές μονάδες, η οποία είναι ακριβή και ρυπογόνα.

Επιπλέον, ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι μέρος της όλης στρατηγικής της Κυβέρνησης και πρόσθεσε πως η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη ουσιαστικά είναι η διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρος - Ευρώπη μέσω Κρήτης.

«Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2029 και η λογική του είναι ότι θα βοηθήσει τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι θα βοηθήσει στην διείσδυση περισσοτέρων ΑΠΕ και λόγω ότι η αγορά της Κύπρου είναι πολύ μικρή «μπορεί να υπάρχουν κάποιοι άλλοι πιο βόρεια που να ενδιαφέρονται» για ενέργεια και πρόσθεσε πως σε αυτό βοηθάει το ότι η ΕΕ αποφάσισε να έχει μια ενιαία αγορά ενέργειας.

«Συνήθως οι ροές είναι από τις φθηνές παραγωγές προς τις ακριβές καταναλώσεις», πρόσθεσε.

«Στόχος μας ως Κυβέρνηση είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, το οποίο ουσιαστικά επιβαρύνει σοβαρά την οικονομία του τόπου και το νοικοκυριό», υπογράμμισε.

Αναφέροντας ότι στην Κύπρο η τιμή του ηλεκτρισμού είναι στα 33 σεντ την Κιλοβατώρα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η μέση τιμή στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι 20 σεντ την Κιλοβατώρα.

Αναφορικά με το παραδοσιακό δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει στην Κύπρο, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου είπε ότι «αποφασίσαμε μέσα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ηλιακής και αιολικής, να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δίκτυο για να ρίξουμε μέσα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Καταργούμε όσο μπορούμε τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αυξάνουμε τις χρήσεις ΑΠΕ», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι αυτό το δίκτυο δεν είναι αρκετά έξυπνο για να διαχειριστεί αυτές τις παραγωγές, οι οποίες έρχονται από διαφορετικές πηγές και πρόσθεσε ότι μέσα από την ανάπτυξη αυτού του δικτύου, είτε σε καλωδιώσεις είτε σε εγκαταστάσεις μηχανημάτων με την χρήση της τεχνολογίας, αυτό το δίκτυο θα γίνει έξυπνο.

Σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αναμένεται η κατάληξη της διερεύνησης που γίνεται από συγκεκριμένο οίκο και «οι τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» σε σχέση με την χρηματοδότηση του έργου και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολύ ενδιαφερόμενοι επενδυτές» για το έργο.