Το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» δεν είναι επινόηση του κ. Τραμπ, αλλά μία τάση που διατρέχει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ουδέποτε διαμοιράζονται ή αποδέχονται συμβιβασμό σε θέματα κυριαρχίας με οποιαδήποτε άλλη δύναμη ή διεθνή θεσμό. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ουδέποτε αποδέχθηκαν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και φυσικά δεν επικύρωσαν τη σύμβαση του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θαλάσσης.
Η ηγεμονική ροπή των ΗΠΑ εκδηλώθηκε λίγο μετά την Ανεξαρτησία, όταν στις 2 Δεκεμβρίου 1823, ο τότε πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε στο έβδομο μήνυμά του στο Κογκρέσο προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να απόσχουν από οποιανδήποτε ανάμειξη στις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου.
Το δόγμα Μονρόε εφαρμόσθηκε πρώτη φορά το 1865, όταν οι ΗΠΑ εστήριξαν τις επαναστατικές δυνάμεις του Μεξικού, που ανέτρεψαν και στη συνέχεια εξετέλεσαν τον αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό των Αψβούργων, ο οποίος ενθρονίσθηκε, με την υποστήριξη του Γάλλου Αυτοκράτορος Ναπολέοντος Γ΄. Συμβολική επίκληση του δόγματος έγινε για τελευταία φορά το 1962, όταν η ΕΣΣΔ άρχισε να κατασκευάζει βάσεις εκτοξεύσεως πυραύλων στην Κούβα, όταν με την υποστήριξη του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών ο τότε πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι επέβαλε αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό στην Κούβα. Ο κύκλος δεν έκλεισε. Ηταν με ύφος ηγεμονικό που ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς και ενώπιον της τηλεοράσεως δήλωσε με τρόπο μη επιδεχόμενο αντίρρηση ότι θα έκλεινε τον γερμανορωσικό αγωγό, που είχε κατασκευασθεί με διακομματική συναίνεση και την απόλυτη στήριξη της γερμανικής βιομηχανίας.
Προς τι λοιπόν η ανησυχία περί της αποφάσεως του κ. Τραμπ να καταστήσει Πρώτη την Αμερική, αφού εξ αρχής διεκδίκησε και επέτυχε να επιβληθεί ως δύναμη ηγεμονική της Δύσεως. Και ουδέποτε υπήρξε ηγεμών που έσπευσε να στηρίξει αιτούντες τη βοήθειά του δίχως να εξασφαλίσει αντάλλαγμα.
Λίγο μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον ευρωπαϊκό πόλεμο, τον Απρίλιο του 1917, ο τότε ηγεμών Γούντροου Ουίλσον έγραφε στον σύμβουλό του Εντουαρντ Χάους: «Οταν τελειώσει ο πόλεμος, θα τους εξαναγκάσουμε να υιοθετήσουν τις ιδέες μας, διότι μεταξύ άλλων τότε θα εξαρτώνται οικονομικά από εμάς». Και όντως αυτό συνέβη.
Ο κ. Σολτς δεν αντέδρασε στην προσβολή του προέδρου Μπάιντεν. Ο Τόνι Μπλερ δεν είχε πεισθεί ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε χημικά όπλα, αλλά στήριξε ενθουσιωδώς τον δεύτερο πόλεμο της Ουάσιγκτον εναντίον της Βαγδάτης. Απογαλακτισμός των Ευρωπαίων από την αμερικανική ηγεμονία δεν πρόκειται να υπάρξει επί Τραμπ. Ας μην αυταπατώμεθα…
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")