H ENEL και η ENI Υπογράφουν Στρατηγική Συμφωνία για τη Δέσμευση του Διοξειδίου του Άνθρακα

Στην έδρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και παρουσία της Υπουργού Περιβάλλοντος Stefania Prestigiacomo, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Eni και της Enel, Paolo Scaroni και Fulvio Conti αντίστοιχα, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης, μεταφοράς και γεωλογικής απομόνωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και την από κοινού κατασκευή του πρώτου έργου σε αυτόν τον τομέα στην Ιταλία.
Energia.gr
Πεμ, 23 Οκτωβρίου 2008 - 14:29

Στην έδρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και παρουσία της Υπουργού Περιβάλλοντος Stefania Prestigiacomo, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Eni και της Enel, Paolo Scaroni και Fulvio Conti αντίστοιχα, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης, μεταφοράς και γεωλογικής απομόνωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και την από κοινού κατασκευή του πρώτου έργου σε αυτόν τον τομέα στην Ιταλία. 

Με βάση τις πλέον αξιόπιστες προβλέψεις, εκτιμάται ότι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να απαιτείται για πολλές ακόμη δεκαετίες η χρήση ορυκτών καυσίμων. Οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν τη σημαντική αύξηση της αποδοτικότητας των θερμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και τη δραστική μείωση των εκπομπών σωματιδίων, διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα, το πρόβλημα όμως των ατμοσφαιρικών εκπομπών αερίων που παράγονται κατά την καύση και τα οποία πιστεύεται ότι συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, περιμένει ακόμη τη λύση του.

Έτσι, η Eni και η Enel αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να αναπτύξουν ένα αρχικό ολοκληρωμένο πιλοτικό σχέδιο για την πειραματική δοκιμή ολόκληρης της διαδικασίας, από τη δέσμευση του CO2 και την επανέγχυσή του στο υπέδαφος μέχρι την παρακολούθηση και τον έλεγχο της σταθερότητας και ασφάλειας των αποθηκευόμενων ποσοτήτων.

Ταυτόχρονα με την υπογραφή της συμφωνίας, η Eni, η Enel και το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας με σκοπό την επιστημονική επαλήθευση, καθώς και τη διάδοση τεχνικών δέσμευσης CO2 και την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Υπουργός Stefania Prestigiacomo δήλωσε σχετικά: «Η παρούσα συμφωνία μεταξύ της Eni και της Enel στοχεύει στη σωστή κατεύθυνση: στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, οι οποίες είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να στηρίξει και να προωθήσει τα πειραματικά αυτά σχέδια, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην αναγκαία πλέον μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή και ιδίως σε χώρες όπως η Ιταλία, η οποία δεν φαίνεται να είναι σε θέση, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, να απαλλαχθεί από τη χρήση υδρογονανθράκων. Το σχέδιό μας για σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με τις κυριότερες ιταλικές βιομηχανικές εταιρείες είναι προσανατολισμένο στον ίδιο στόχο. Το έργο μας στοχεύει στον καθορισμό των γραμμών μιας αειφόρου δράσης προς την κατεύθυνση της μείωσης και περιορισμού των αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση επενδύσεων για αυξημένη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ο Fulvio Conti, διευθύνων σύμβουλος της Enel, σχολίασε: «Με τη σημερινή συμφωνία, οι δύο μεγαλύτεροι ιταλικοί όμιλοι στον τομέα της ενέργειας δεσμεύονται στην ανεύρεση των βέλτιστων λύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με αποδοτικό και ασφαλή τρόπο. Οι κοινές αυτές προσπάθειες προσφέρουν στην Ιταλία την ευκαιρία  να καταστεί πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες θα ελκύσουν την προσοχή των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών και διεθνών ιδρυμάτων. Οι τεχνολογίες αυτές μπορούν επίσης να εξαχθούν σε μεγάλες καταναλώτριες άνθρακα χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία».

Ο Paolo Scaroni, διευθύνων σύμβουλος της Eni, παρατήρησε: «Συνιστά δέσμευσή μας η εφαρμογή μιας τεχνολογίας που θα αποτελεί επανάσταση στον κόσμο της ενέργειας: δέσμευση, μεταφορά και απομόνωση CO2 που προέρχεται από εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Ως τελικό αποτέλεσμα, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ελεύθερα άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και, ταυτόχρονα, να συμβάλουμε σημαντικά σε τρία πεδία: στο περιβάλλον, μέσω της απομόνωσης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, στην ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης ενός πόρου που είναι διαδεδομένος ευρύτατα στον πλανήτη μας και, τέλος, στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος θα έχει μεγάλο όφελος από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος».

Το πιλοτικό σχέδιο προέρχεται από την ενοποίηση δύο σχεδίων που επεξεργάστηκαν ανεξάρτητα οι δύο εταιρείες. Η Enel ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή την πρώτη βιομηχανική εγκατάσταση δέσμευσης CO2 στην Ιταλία, η οποία μπορεί να απομονώσει 2,5 τόνους αερίου την ώρα, στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιό της στο Μπρίντιζι. Η πιλοτική μονάδα θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο του 2009. Από την άλλη πλευρά, η Eni ξεκίνησε να υλοποιεί ένα έργο με στόχο την αποθήκευση περίπου 8.000 τόνων CO2 το χρόνο στο εξαντληθέν κοίτασμα του Stogit στο Κόρτεματζόρε (Πιατσέντσα).

Η ενοποίηση των δύο σχεδίων προβλέπει τη δημιουργία, στο Μπρίντιζι, ενός συστήματος δέσμευσης και υγροποίησης του CO2 και μεταφοράς του στο Κόρτεματζόρε. Η επανέγχυσή του στο υπέδαφος προγραμματίζεται να αρχίσει το φθινόπωρο του 2010. Με στόχο, επίσης, την απόκτηση εμπειρίας στη μεταφορά CO2 μέσω σωληνώσεων, η Enel και η Eni αποφάσισαν επίσης να τοποθετήσουν μια πιλοτική γραμμή μεταφοράς συμπυκνωμένου CO2 στη μονάδα του Μπρίντιζι.

Το ενοποιημένο έργο θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε σχέση με την όλη διαδικασία δέσμευσης, μεταφοράς και απομόνωσης CO2, προκειμένου να εφαρμοστεί σε μεγάλης κλίμακας δοκιμαστικών έργων, των οποίων η υλοποίηση ενθαρρύνεται ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η Enel και η Eni θα αναλάβουν να εκπονήσουν μια λεπτομερή τεχνικοοικονομική μελέτη για την κατασκευή μιας demo ολοκληρωμένης εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας για ένα καθαρό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Enel με άνθρακα, που θα προταθεί ως υποψήφιο έργο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επίδειξης.

Η Enel και η Eni θα εκπονήσουν επίσης από κοινού μελέτη σχετικά με τις δυνατότητες αποθήκευσης CO2 στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια των εν λόγω δραστηριοτήτων, η Enel και η Eni θα στηριχθούν επίσης στις πρωτοβουλίες συνεργασίας που είναι ήδη σε εφαρμογή με τους κυριότερους ιταλικούς ερευνητικούς οργανισμούς και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Παράλληλα με την έρευνα στην υψηλής αποδοτικότητας ηλιακή και πυρηνική ενέργεια, η δέσμευση, μεταφορά και απομόνωση του CO2 αποτελεί σήμερα μια από τις περισσότερα υποσχόμενες λύσεις για την επίτευξη μιας εξισορρόπησης μεταξύ διαφόρων εξίσου κρίσιμων αναγκαιοτήτων: ύπαρξη επαρκούς ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της ανθρώπινης ανάπτυξης (σχεδόν 2 δις άτομα στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως) με ανταγωνιστικό κόστος και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον.