η διαδικασία ανοίγματος για την εξόρυξη βαθέων υδάτων στη Νορβηγία. Το κύμα των διαμαρτυριών κατά των εξορύξεων αυτών μεγαλώνει. Δεν θα αφήσουμε αυτή τη βιομηχανία να καταστρέψει τη μοναδική ζωή στον βυθό της θάλασσας, ούτε στην Αρκτική ούτε πουθενά αλλού”, δήλωσε ο Haldis Tjeldflaat Helle, υπεύθυνος εκστρατείας για την εξόρυξη βαθέων υδάτων στη σκανδιναβική Greenpeace.
Τον Ιανουάριο, η νορβηγική κυβέρνηση άνοιξε προς εξερεύνηση για πιθανότητα εξόρυξης βαθέων υδάτων μια μεγάλη περιοχή, ίση με το μέγεθος της Ιταλίας, μεταξύ του Σβάλμπαρντ και του νησιού Γιαν Μάγιεν στην περιοχή της Αρκτικής. Τον Ιούνιο, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκινούσε τον πρώτο γύρο αδειοδότησης, με στόχο τη χορήγηση των πρώτων αδειών εκμετάλλευσης στις αρχές του 2025. Όμως, μετά από διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό με το κόμμα της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, τα κυβερνητικά κόμματα συμφώνησαν να σταματήσουν τον πρώτο γύρο αδειοδότησης τουλάχιστον για ολόκληρο το 2025.
Εντονες αντιδράσεις
Το νορβηγικό σχέδιο για την εξόρυξη στον βυθό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδίου. 119 ευρωπαίοι βουλευτές έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τους νορβηγούς συναδέλφους τους, ζητώντας τους να σταματήσουν τη διαδικασία, ενώ περισσότεροι από 900 επιστήμονες ζήτησαν να σταματήσει η εξόρυξη βαθέων υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
“Το STOP των νορβηγικών σχεδίων εξόρυξης βαθέων υδάτων είναι ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσει αυτή η βιομηχανία να καταστρέφει τη ζωή στον βυθό της θάλασσας. Οποιαδήποτε κυβέρνηση που δεσμεύεται για τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών δεν μπορεί να στηρίζει τέτοιες πρακτικές. Είναι πραγματικά ντροπιαστικό να παρακολουθούμε τη Νορβηγία να αυτοτοποθετείται ως ηγέτης των ωκεανών, ενώ σχεδιάζει να δώσει πράσινο φως στην καταστροφή των ωκεανών στα δικά της ύδατα”, δήλωσε ο Haldis Tjeldflaat Helle.
“Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στην τρομερή απειλή της εξόρυξης στον βυθό για να προστατεύσουν τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου για την προστασία της Αρκτικής και τώρα ήρθε η ώρα η Νορβηγία να ενταχθεί στην ομάδα των περισσότερων από 30 κρατών που ζητούν μορατόριουμ και να γίνει πραγματική προστάτης των ωκεανών”, δήλωσε η Louisa Casson, υπεύθυνη της εκστρατείας Stop Deep Sea Mining της διεθνούς Greenpeace.